bannerPos

Systemer med løse søer tiltrækker nye medarbejdere

- Der er en del opgaver, som er anderledes for medarbejderne i farestalden, når der er løsgående søer, lyder det fra chefforsker Vivi Aarestrup Moustsen, Seges Svineproduktion. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
24-01-2020 08:10
Svineproducent Allan Gammelgaard har valgt at bygge farestierne til løse søer. Ud over at få fremtidssikret produktionen mod eventuelle lovkrav om bedre staldforhold for soen er det også blevet lettere at rekruttere nye medarbejdere til bedriften i Odder.

Da Allan Gammelgaard skulle renovere sin svineproduktion i 2013, valgte han at indrette stierne i farestalden til at kunne varetage løse søer, som en del af produktionen.

Til indretningen af stalden var Seges Svineproduktion med fra start for at dokumentere og undersøge, hvordan stierne indrettes optimalt.

Selvom svineproducenten fra Odder startede med at bygge farestierne set ud fra et velfærdsperspektiv, har den anderledes form for management i de nye staldforhold gjort det til en meget attraktiv arbejdsplads.

- Vi har det udgangspunkt, at vi helst vil have et dansk team. Mest fordi jeg synes, at det giver nogen synergier og et andet sammenhold i gruppen. Det har vi nemt kunne skaffe, og jeg tror, det skyldes, at vi har valgt at bygge, som vi har.

- Det er med til at udfordre medarbejderne, da de gerne vil prøve noget nyt. Det er en udfordrende produktion at arbejde i og kræver dygtigt mandskab. Management omkring en løsgående so er noget anderledes, end det er i en boks, lyder det fra Allan Gammelgaard i en meddelelse på svineproduktion.dk.

- Det er derfor en lidt mere udfordrende hverdag, da medarbejderen så vidt muligt skal undgå at gøre soen urolig

Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker, Seges Svineproduktion

Medarbejder hos Allan Gammelgaard Mads Riis Jensen kan godt lide det anderledes management og tror, at det kommer til at præge fremtidens svineproduktion:

- Jeg har valgt at arbejde med løsgående søer, da jeg mener, at det er fremtiden inden for dansk svineproduktion. Jeg tror, at det på et tidspunkt bliver et lovkrav, at alle søer skal gå løse i farestalden, og derfor synes jeg, at det var ret oplagt at komme ud og arbejde med det, fortæller han.

Rolige søer

Det er vigtigt, at medarbejderen er opmærksom, når de gå ind i stien hos soen og generelt arbejder i en farestald med løse søer.

- Der er en del opgaver, som er anderledes for medarbejderne i farestalden, når der er løsgående søer. Det drejer sig blandt andet om at tilse so og grise individuelt mindst én gang dagligt. Ved løse søer er det vigtigt at have en rolig so, så pattegrisene ikke bliver klemt.

- Det er derfor en lidt mere udfordrende hverdag, da medarbejderen så vidt muligt skal undgå at gøre soen urolig, lyder det fra chefforsker Vivi Aarestrup Moustsen, Seges Svineproduktion.

Læs mere om management af løse søer eller se en video med Allan Gammelgaard fra hans stald i Odder via svineproduktion.dk.

cab

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.

Kødkvæg blev startskuddet for mælkeproducent

Forældrenes køb af to charolais-køer satte Pia Christensens kurs mod landbrugsskolen. I dag står hun for kostalden på den mælkeejendom, hun efter endt uddannelse overtog sammen med forældre og bror.

Covid-19 gør Fødevaredagen vigtigere end nogensinde

Årets prisvindere ved Fødevaredagen blev sent tirsdag belønnet for at tænke nyt og kreativt midt i en global krise. Prisoverrækkelsen fandt sted på Hindsgavl Slot ved Middelfart, hvor Corona-restriktionerne satte nye rammer for arrangementet.

Corona spreder sig blandt nordjyske mink

33 minkfarme, alle i Nordjylland, er blevet ramt af Covid-19, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.
Side 1 af 1933 (38645 artikler)Prev1234567193119321933Next