Producent: Toksinbinder giver stabilitet i soholdet

På Langvang A/S ved Skjern er man ikke længere i tvivl. Erfaringerne har her vist, at fast tilsætning af toksinbinder i sofoderet betaler sig.

- Det er alfa og omega med en stabil produktion.

Ordene kommer fra Jørgen Holk Nielsen, Langvang A/S, der driver en besætning på 1.400 årssøer med smågrise op til 30 kilo i Borris ved Skjern.

Den højtydende besætning har imidlertid drillet i perioder.

- Vi har oplevet, hvordan flere søer pludselig stoppede med at malke. Det førte naturligvis til en dårligere fravænningsvægt og påvirkede videre ud i smågrisestalden, forklarer svineproducenten og tilføjer, at søerne godt nok åd foderet. De malkede bare ikke.

Løsningen er toksinbinder

Soholdet blev kontrolleret for PRRS og andre sygdomme, men da prøverne ikke viste tegn på sygdom, faldt årsagen tilbage på foderet.

- I perioder har vi derfor tilsat Mycofix toksinbinder i vådfoderet, og det hjalp. Men vi tilsatte det kun i en måned ad gangen som støddosis, da jeg var for nærig til at køre med at have det med hele tiden, lyder det fra svineproducenten.

- I de sidste tre måneder har vi kørt med fast tilsætning af toksinbinder – og den forsikring fortsætter vi med, for besætningen kører mere stabilt nu.

Svineproducent Jørgen Holk Nielsen, Langvang A/S

Lært af erfaringer er situationen nu en anden.

- I de sidste tre måneder har vi kørt med fast tilsætning af toksinbinder – og den forsikring fortsætter vi med, for besætningen kører mere stabilt nu, konkluderer Jørgen Holk Nielsen.

En forsikring der betaler sig

På Langvang, hvor de har eget mølleri, bliver der ellers taget analyser for toksiner.

- Men måske bliver der ikke lige målt for de toksiner, der driller, eller måske er vi for sent på den, og må tilsætte en højere dosis. Jeg tror, det er lige meget om det er færdigfoder eller hjemmeblandet, så er det værd at afdække risikoen for problemer med toksinbinder, vurderer Jørgen Holk Nielsen og tilføjer:

- Det koster nogle penge med fast tilsætning, men der skal ikke gå meget galt, før det længe er tjent hjem.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 65

Læs også