bannerPos

Udfasning af zink kræver optimering på flere områder

I 2022 skal zink senest være udfases i den europæiske svineproduktion. Men der er stadig en del udfordringer ved at køre zinkfri produktion, som virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder på at finde løsninger til. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
14-11-2019 08:40

Ifølge direktør for Innovation hos Seges, Lisbeth Shooter, kræver udfasning af zink et samspil af tiltag for at bibeholde produktiviteten og velfærden hos grisene. I branchen arbejdes der med at løse udfordringen.

I 2022 skal brugen af medicinsk zink til smågrise være udfaset i Europa. Det betyder, at svineproduktionen mister et af værktøjerne til at forebygge diarré hos smågrise ved fravænning, hvilket vil skabe store udfordringer for svineproduktionen. Derfor er der stort fokus på at hjælpe de danske svineproducenter frem mod udfasningen. Det skriver Agilia i en pressemeddelelse.

Seges Svineproduktion oplyste i foråret, at forbruget af medicinsk zink ved fravænning var faldet med 18 tons i 2018 i forhold til året før. Den positive statistik afløses dog af, at alle inden for svinesektoren stadig leder efter alternativer til at modvirke fravænningsdiarré hos smågrise, som medicinsk zink forebygger.

I den forbindelse var Seges Svineproduktion vært for den internationale konference Zero Zinc Summit i sommer, hvor eksperter fra hele verden var samlet for at diskutere udfordringerne og løsningerne ved udfasningen af medicinsk zink.

Multifaktoriel problemstilling

I midten af oktober handlede flere oplæg på Svinekongressen i Herning om samme tema. Her holdt direktør for Innovation hos Seges, Lisbeth Shooter, oplægget »Ingen Zn – hvad siger verden?«. Hendes konklusion til publikum var blandt andet, at løsningen er en tilpasning til den enkelte besætning.

- Vi har i Danmark arbejdet med det her i mange år, og et kosteffektivt alternativ til medicinsk zink er svært at finde. Konklusionen på konferencen og hos Seges er, at vi skal betragte problemstillingen som multifaktoriel, og der derfor ikke er en løsning, der erstatter medicinsk zink. Løsningen for den enkelte svineproducent er besætningsspecifik. Når det så er sagt, spiller foder en central rolle, da det blandt andet er via et lavere proteinniveau, at vi kan reducere den overskudsprotein, der stimulerer vækst af E-coli bakterier i tarmen, som er årsag til fravænningsdiarré hos smågrisene, fortæller Lisbeth Shooter.

Innovationsdirektøren peger på, at for at opnå en succesfuld fravænning uden medicinsk zink vil det inkludere, at der optimeres på flere områder blandt andet pasning, klima, foder, robusthed af grisen ved fravænning, stiindretning, immunisering og diagnostik samt behandling.

Samarbejder om løsninger

Uden én løsning på udfasningen af medicinsk zink i svinebesætninger, er løsningen derfor et samspil af tiltag for at bibeholde produktiviteten og velfærden hos grisene. I branchen arbejder mange virksomheder også med at løse den udfordring.

- Vi ser, at man fra virksomhedernes side arbejder med at finde og prøve alternativer til medicinsk zink. Det er positivt, at vi har et forum, hvor vi kan diskutere mulighederne, siger Lisbeth Shooter. Seges Svineproduktion faciliterer med samme formål en række firmamøder, som giver et unikt forum at afdække mulighederne i.

En af de virksomheder, der aktivt har arbejdet på at levere et produkt, der kan være et led i udfasningen af medicinsk zink, er proteinleverandøren Agilia.

Ifølge Agilia har de i virksomheden længe arbejdet på at kunne tilbyde en proteinkilde til de helt små grise, der kan forebygge sygdomme forårsaget af e.coli og salmonella og dermed beskytte smågrisenes tarmsystem ved fravænning. Ligeledes er ønsket at booste grisenes immunitet. Ambitionen med produktet er at forebygge de sygdomme, medicinsk zink beskytter mod.

- Svinesektorens udfordringer med at finde alternativer til udfasningen af zink er reel, og derfor har vores målsætning været at kunne tilbyde vores kunder et hjælpemiddel til udfasning af zink i besætninger, allerede inden udfasningen træder i kraft, fortæller Technical Sales Manager, Kristian Juul Volshøj i pressemeddelelsen.

Intet tryllepulver

Agilia offentliggjorde i starten af oktober proteinkilden Cellpro til smågrise. Kilden er udviklet af specifikke gærstammer kombineret med vegetabilsk protein. Kombinationen har vist sig at være en god forebyggende kilde for smågrises tarmsystemer i fravænningsperioden. Undersøgelser af besætninger viser blandt andet, at smågrise på fem kilo har haft 500 gram større vækst sammenlignet med andre sojaproteinkoncentrat, og grisene oplever mindre tynd afføring.

- Der er ikke noget gyldent tryllepulver til at løse zinkfri-udfordringerne. Men jeg er af den overbevisning, at det langt hen ad vejen handler om at booste sundheden, fravænningsvægten og fordøjelsen hos grise så tidligt som muligt for at reducere medicinering, og Cellpro kan være en del af den faktor, der peger ind i immunisering og robust fravænning, siger Kristian Juul Volshøj.

Seges Svineproduktion forventer, at de som et led i deres zinkfri-handlingsplan fra 2018 kan komme med en række anbefalinger til danske svineproducenter inden 2022, når der ikke længere må bruges medicinsk zink til smågrise.

Derudover har de lavet zinkguide.dk, som giver landmand og medarbejdere en række værktøjer til at nedsætte risikoen for fravænningsdiarré og dermed behovet for medicinsk zink.

cab

Danmark er foregangsland for akvakultur

Danmark er foregangsland i akvakultur. Det mener tidligere landmand og biolog Mette Cristine Schou Frandsen - ny formand for Verdens Bedste Fødevarer.

Her er de mest dyrkede afgrøder i 2020

Vårbyg er den afgrøde, som flest danske landmænd har søgt om landbrugsstøtte til i år, viser en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen, der oplyser, at korn udgør seks af de ti mest dyrkede afgrøder i Danmark.

Økologi skal på skoleskemaet på landbrugssskole

I samarbejde med Økologisk Landsforening forbereder Nordjyllands Landbrugsskole et undervisningsforløb i økologi.

Salget af dansk frugt og grønt stiger med raketfart i 2020

Forbrugerne vælger langt flere danske grøntsager og bær i 2020, sammenlignet med sidste år. En fremragende sæson og større fokus på danske leverandører har været med til at øge salget af danske varer

Mogens Jensen åbner NutriFair 2021

Det bliver fødevareminister Mogens Jensen, der åbner 2021-udgaven af NutriFair-messen.

- Få styr på høstkapaciteten nu

Planlægning er nøglen til en god høst, påminder Velas.

Slagtesvinenoteringen holder niveau

Noteringen for slagtesvin bliver ikke ændret til den kommende uge, og vil derfor fortsat være på 10,50 kroner, oplyser Danish Crown.

Dansk kartoffelproduktion er truet

Dispensation til brugen af Reglone handler om meget mere end landbruget

- Kommuner, har I styr på spildevandsudledningerne?

- Jeg håber virkelig, at kommunerne har styr på forholdene omkring spildevandsudledningerne, så vi ikke får samme tilstande, som der hersker i Øresund, lyder det fra formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, som netop har sendt et åbent brev til Nord- og Syddjurs Kommune.

Nu kæmper bankerne om landbrugskunder

Banker begynder at se potentialet i landbruget, og det giver bedre betingelser for landbrugskunderne, lyder det fra Jakob Hvalkoff, Sagro.
Side 1 af 1874 (37462 artikler)Prev1234567187218731874Next