Fokus på so-overlevelse belønnes på bundlinjen

Der kan komme mange sideeffekter af at have fokus på at hæve dyrevelfærden og dermed overlevelsen blandt søerne. Økonomi er blandt en af dem. Det skriver Svineproduktion.dk.

Ved at reducere sodødeligheden kan dækningsbidraget forbedres med op til 50 kr. pr. årsso pr. procentpoint reduceret dødelighed blandt søerne. Det oplyser Seges Svineproduktion. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Ved at reducere sodødeligheden kan dækningsbidraget forbedres med op til 50 kr. pr. årsso pr. procentpoint reduceret dødelighed blandt søerne. Det oplyser Seges Svineproduktion. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Hvis der sættes fokus på at hæve so-overlevelsen i besætningen, kan dækningsbidraget hæves. Det viser beregninger, som Seges Svineproduktion har udarbejdet.

Ved at reducere sodødeligheden kan dækningsbidraget nemlig forbedres med op til 50 kr. pr. årsso pr. procentpoint reduceret dødelighed blandt søerne. Prisen er beregnet ud fra en langsigtet so-noteringspris.

I en besætning med 1000 årssøer, som har 14 procent sodødelighed, som er landsgennemsnittet for 2019, vil dækningsbidraget hæves op til 250.000 kr. om året ved at reducere sodødeligheden til Seges Svineproduktions målsætning, der lyder på 9 procent dødelighed.

- Det er ikke kun velfærden på staldgangen og et bedre omdømme, der er den eneste fordel ved at have fokus på so-overlevelse i ens sohold. Der er også penge at tjene ved at reducere sodødeligheden til de anbefalede 9 procent. Det betyder, at både velfærd og økonomi taler sammen, når vi har fokus på so-overlevelse, lyder vurderingen fra Tina Birk Jensen, der er specialkonsulent i Seges Svineproduktion og projektleder i SoLiv 2.0.

I en artikel på Svineproduktion.dk opfordrer hun endvidere til være opmærksom på, om de søer, der er udfordret i relation til overlevelse, aflives/dør på bestemte tidspunkter eller i bestemte staldafsnit.

En arbejdspakke i SoLiv 2.0 vil senere på året fremlægge muligheden for at få overblik over sodødeligheden ved brug af registreringer.

Læs meget mere om emnet på temasiden for SoLiv 2.0 på Svineproduktion.dk.

cab

Læs også

Poltefodring sker ofte ud fra »det muliges kunst«
Øget kapacitet skubber kvoterne på slagtesvin ud
En GPS på transportvognen er et Danish-krav
Slagteriet kæmper med mængden af udsatte grise
Bøgildgård kan fejre 40 år som afprøvningsstation
Mælkeanlæg fungerer som regel godt