Kend årsagen til pattegrisens død

For at hæve pattegriseoverlevelsen er det en god idé at vide, hvorfor grisene dør. Det kan en USK, Udvidet Sundhedskontrol, hjælpe dig med.

Ingen svineproducent eller medarbejder synes, det er sjovt, når grisene dør i farestalden. Derfor gør alle, hvad de kan for at hæve overlevelsen. For at kunne igangsætte den korrekte indsats i besætningerne er det en god idé at starte med at finde ud af, hvad grisene dør af.

- Vi oplever tit, at pattegrisene, vi får til USK, er registreret som »klemte«. Men når vi obducerer grisene, kan vi se, om det i virkeligheden er dét, der er den primære dødsårsag. Klemning kan f.eks. også ske, fordi der er tale om sultgrise, og så er det dér, man skal sætte ind, siger Anne-Grete Hassing-Hvolgaard, leder af Laboratorium for Svinesygdomme.

Pattegrise-USK starter ved, at man sender tilfældigt udvalgte døde grise til Laboratorium for Svinesygdomme cirka hver fjerde over en kortere periode – i alt 50.

På laboratoriet bliver grisene undersøgt på kryds og tværs, og der bliver udarbejdet en obduktionsrapport, som fortæller dig præcis, hvad dine grise er døde af og forslag til, hvordan du kan undgå det i fremtiden.

Forskelle i besætningerne

Selvom mange af de pattegrise, som dør inden for de første fem dage, dør af enten klemning, eller fordi de ikke får næring nok, er det ikke nødvendigvis det, der er problemet i din besætning. Derfor vil mange have gavn af at få lavet en pattegrise-USK.

- Der er stor forskel fra besætning til besætning. Så hos naboen kan det se helt anderledes ud end hos dig. Ja, faktisk ser vi også, at der er forskel fra besætning til besætning - selv inden for samme virksomhed - fordi mange ting spiller ind, siger Anne-Grete Hassing-Hvolgaard.

I forbindelse med en pattegrise-USK får man en rapport, som dels viser, hvad de indsendte grise er døde af, men også kommer med bud på, hvordan det kan undgås.

Rekvirer USK

Det er besætningsdyrlægen der rekvirerer USK ved at udfylde en rekvisitionsblanket. Dyrlægen sender rekvisitionen til besætningsejeren, som afleverer den til chaufføren ved afhentning af dyrene. Rekvisitionen skal med hele vejen til laboratoriet.

Efterfølgende sender laboratoriet resultatet af undersøgelsen til besætningsdyrlægen.

Læs mere om USK via svineproduktion.dk

cab

Læs også