Minister: EU skal tage hårdere fat mod afrikansk svinepest

Truslen fra afrikansk svinepest skal højere op på dagsordenen i EU-Kommissionen og medlemslandene. Det mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, som igen har taget emnet op i EU.

Problemet med afrikansk svinepest skal tages langt mere alvorligt i EU. Det mindede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sine ministerkolleger om, da han mandag deltog i et rådsmøde i Bruxelles.

- Jeg adresserede det under formandskabets arbejdsprogram og sagde, at det er utroligt vigtigt, at det her kommer højere op på dagsordenen. Vi skal have fundet nogle løsninger, hvor de enkelte lande, og EU-Kommissionen tager hårdere fat, sagde Esben Lunde Larsen til FødevareWatch i forbindelse med rådsmødet.

Afrikansk svinepest er en stor trussel mod dansk svineeksport og skal meget højere op på dagsordenen i EU, mener fødevareministeren.

 

Frygt for spredning

Både dyrlæger og landsorganisationen Danske Svineproducenter har på det seneste rejst problematikken, som også har været omtalt i Effektivt Landbrug. Som vi tidligere har skrevet, breder afrikansk svinepest sig i Polen, og der er frygt for, at vildsvin kan tage smitten med sig fra Tyskland til Danmark.

- Fra dansk side har vi et ønske om, at kommissionen skal mere aktivt ind i det her og lægge pres på de medlemsstater, hvor man godt kan have tvivl om, hvorvidt det her nu også bliver håndteret fuldstændig som det skal. Flere skal tage det endnu mere seriøst, lød det fra Esben Lunde Larsen ifølge Fødevare Watch.

Danmark eksporterede i 2016 svinekød for 30 mia. kr. Heraf var der eksport for 11,8 mia. kr. til lande uden for EU.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også