Danish Crowns »Code of Practice« er blevet revideret og opdateret, så den stemmer overens med Danish Crowns nuværende praksis. Det betyder, at der er tilføjet en række afsnit og slettet i noget af det tungere lovstof, som tidligere har været en fast del.

- Vi har haft et udvalg bestående af repræsentantskabs- og bestyrelsesmedlemmer til at kigge på vores Code of Practice for at sikre, at den stemmer overens med arbejdsgangen blandt vores andelshavere. Ændringerne er ikke noget, der vil få stor indflydelse på dagligdagen hos vores andelshavere, da det ofte er ting, vi i forvejen gør, der er blevet skrevet ind, siger Nicolaj Nørgaard, der er daglig leder i Ejerservice.

 

Bæredygtighed

Nye afsnit om arbejdstagerrettigheder og bæredygtighedstiltag er tilføjet til teksten, så den flugter med de øvrige tiltag i Danish Crown.

- Vi stiller en række krav til vores leverandører af forskellige services f.eks. papkasser og emballage i Danish Crown, og disse bliver nu også overført til Code of Practice. Det er ikke noget, jeg forudser, vil få nogen indvirkning, men det er punkter, hvor vi skiller os ud fra konkurrenterne og dermed kan fremhæve, at vi gør noget ekstra i produktionen af grise i Danish Crown, siger Nicolaj Nørgaard.

- Hvad angår bæredygtighedsdelen, så er det bæredygtighedscertificeringen, som er kendt af andelshaverne, der er blevet skrevet ind. Her er altså heller ikke nye krav til andelshaverne, men det er igen et spørgsmål om at signalere, at vores produktion er speciel. Der er der dog givet en dispensation for leverandører med under 4.000 leverede grise i forhold til bæredygtighed.

Derudover er reglerne for afhentningsforholdene opdateret, så der sikres en god og effektiv afhentning for både leverandør, dyr og chauffør. Udleveringsrummene bør være nemme at komme til med lastbilen, de skal kunne rengøres, og der skal være tilstrækkelig plads og lys til, at chaufføren kan vurdere alle dyrenes transportegnethed, inden de læsses.

 

Ændret fasteperiode

Udover de ændringer, som kommer af nye tiltag i Danish Crown, så er der også blevet ændret lidt på fasteperioden og minimumstilbageholdelsestiderne.

- Vi ændrer fasteperioden for grise leveret til slagtning fra fem til otte timer, fordi vi stadig ser problemer med fyldte maver på slagterierne, som koster både andelshaveren og slagteriet penge. Derudover har vi fjernet minimumstilbageholdelsestiderne på fem døgn, så vi i stedet følger de anbefalinger, som producenterne giver. Det gælder dog ikke tetracykliner, hvor der fortsat er et særkrav om minimum 30 døgns tilbageholdelsestid. Generelt er Code of Practice opdateret med branchebeslutningerne om forbud mod 3. og 4. generations cephalosporiner og kravene til brugen af detekterbare kanyler, siger Nicolaj Nørgaard.

Som noget nyt skal behovet for halekupering dokumenteres, ligesom der skal laves risikovurdering samt handlingsplan for at minimere identificerede risikofaktorer. Både soholder og slagtegriseproducent skal bidrage til dokumentationen.

 

Smittebeskyttelse

Arbejdsgruppen har desuden haft fokus på smittebeskyttelse og opbevaring og bortskaffelse af døde dyr. Det indebærer, at der stilles krav til de produkter, der tages ind i besætningen. Blandt andet skal leverandøren sikre sig at for eksempel produkter som hø, wrap og halm stammer fra lande placeret i lavrisikoområder, og evt. spagnum skal altid være varmebehandlet.

For nogle markeder er det af stor vigtighed, at kødet stammer fra PRRS-negative dyr (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome). Det er derfor meget vigtigt, at leverandøren underretter Danish Crown, når der iværksættes virusundersøgelser for PRRS, så grisene kan slagtes på den rigtige fabrik, og vi kan sælge kødet på de markeder, der ikke stiller krav til PRRS-status.

Code of Practice, som du finder via www.danishcrown.dk skal fremadrettet revideres hver tredje år.

 

Danmark saneres for PRRSSvin