Ny analysemetode kan afsløre uens gødningstildeling

- Vi ville prøve at lave en test af det reelle spredebillede hos en landmand, hvor forholdene skulle være så naturlige som muligt. Og det lykkedes os at finde en rigtig god sammenhæng mellem, hvad vi så på billederne, og hvad vi opsamlede i bakkerne, lyder det fra Teknologisk Institut. Her har man lavet en analyse af spredebilledet ved hjælp af et specialkamera og statistisk billedanalyse.

Der blev opsat bakker for at sammenligne billeder med vægten i bakkerne. Fotos: Teknologisk Institut Landmanden kører med gødningsspreder i marken. Udsnit af marken, hvor billedanalysen sammenlignes med vægten af gødningskorn opfanget i spredebakker. Der blev brugt ca. 1500 billeder fordelt på 1,5 ha til analysen af gødningsspredningen. Jo mere gult området er, desto højere er den tilførte gødningsmængde. Der er god sammenhæng mellem den opsamlede mængde og den som kunne genfindes på billederne (R2: 0,78). Billedanalyse af gødningskorn oven på nysået jord. I softwareanalysen markeres gødningskornene med grøn og computeren laver et estimat af mængden.

Præcisionsjordbrug starter med det gode håndværk, hvor indstilling af gødningsspreder, køremønster, kendskab til gødningskvalitet og meget andet er afgørende for udgangspunktet til videre succes med at komme tættere på den optimale tildeling i alle områder af marken.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også