Sparker gang i maskindemo efter coronaen

Det er endelig igen muligt at mødes fysisk i større forsamlinger. Det giver mulighed for at komme ud og se på maskiner ved Toftlund i midten af september måned.

Erik Nissen glæder sig til at kunne byde de interesserede velkommen til maskindemonstration udenfor Toftlund den 16. september. Foto: Per Jørgensen De besøgende får mulighed for at se maskinerne i aktion på en række parceller ved maskindemoen i Toftlund.

En mark udenfor Toftlund bliver den 16. september omdrejningspunkt omkring et af de første større fællesarrangementer, siden de nye og lidt mere lempelige coronarestriktioner er trådt i kraft. 

Her arrangerer Erik Nissen, kendt som maskinkonsulent og tovholder for Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, maskindemonstration, hvor der skal være fokus på jordbehandling og såteknik. 

Erik Nissen havde tilsvarende planer sidste år, men det satte coronaen som bekendt en stopper for.

- Da vi i sidste år ikke havde dyrskue, så planlagde vi at holde maskindemo i efteråret, men det kunne man ikke dengang, så det blev ikke til noget. Men så syntes jeg, at vi skal holde det i år, også fordi der var så pæn interesse for det dengang, siger han til Landbrug Syd. 

Pæn interesse for demoen

Ifølge Erik Nissen skal man ikke se efterårsdemoen i Sønderjylland som et spørgsmål om enten at have dyrskue eller demo, men mere som et forsøg på at bringe folk sammen på en anden måde. 

- Det er en kørende demonstration, der vil være mulighed for at se på jordbehandlingsgrej og såmaskiner, og de enkelte udstillere har i den ene ende af marken mulighed for at have en udstilling, og ud foran deres stand har de et område, hvor de kan køre og demonstrere deres maskiner, siger Erik Nissen, og tilføjer, at det giver god mening at man på marken får mulighed for at vise grejet i sit rette element i modsætning til på et dyrskue.

Det er et stykke tid siden, at han sendte invitationer ud til de potentielt interesserede, og responsen fra maskinbranchen har været fin, mener han selv. 

- Jeg vil sige, at interessen er lige så stor i år, som det oprindeligt var sidste år, inden vi måtte opgive at holde det dengang. Der er i skrivende stund ikke så længe til deadline for deltagelse, så finder vi ud af, hvor mange maskiner, der skal på marken, siger Erik Nissen og fortsætter:

- Sidste år havde vi udsigt til at få 30 kørende maskiner i marken, og det kan vi nok også nå i år, så det synes jeg da er værd at tage med.

Kan se marker efter i sømmene senere

Maskindemoen starter kl. 9 og fortsætter til kl. 15. 

- Hvis der er interesse for det, så laver vi en parcel, hvor maskinproducenten måske kan vælge at så noget vinterbyg. Det bliver ikke et forsøgsparcel, hvor vi kommer til at kontrollere alt, men måske kan plantefolk i efteråret invitere folk ud og se, hvilket grej, der er blevet brugt til at så med, siger Erik Nissen.

Han tilføjer, at man på den måde kan følge op på, hvordan tilstanden i de såede afgrøder er. Det bliver lavet i samarbejde med fire planteavlskontorer.

Erik Nissen mærker på flere mulige udstillere, at de gerne vil i marken, uanset om der er dyrskuer eller ej. For de fælles arrangementer giver klare fordele for udstillerne, blandt andet eksponering overfor andre end de sædvanlige kunder. 

- Mange udstillere vil gerne lave et fælles arrangement, også selv om man står sammen med konkurrenter. Det giver mulighed for at vise, hvad de forskellige maskiner kan, i forhold til konkurrenterne på markedet. På den måde kommer man væk fra bare at vise ting til sine traditionelle kunder. Man får mulighed for at vise produkter til flere potentielle nye kunder.

Der er lagt op til, at alle udstillere fra deres stand på op mod 200 kvadratmeter kan fremvise de maskiner, der skal arbejde i marken. Landbo Ungdom griller pølser, og serverer øl og vand til de interesserede ved arrangementet, der finder sted på Kirkhøjvej 1 i Toftlund. 

Læs også