Kvalitetssikring af den livsnødvendige råmælk

Råmælk er afgørende for pattegrisene, men erfaringerne viser stor variation i råmælkskvaliteten, både fra so til so og fra besætning til besætning. Lallemand Nordic har på den baggrund valgt at sætte fokus på området.

Foreløbige resultater fra de knap 700 målinger af brixtal, som Katja Lamborg fra Lallemand Nordic har foretaget. Ovenstående skema er et udsnit af Lallemand Nordics målinger. Grønt og orange er godt, mens gult er mindre godt og rødt er rigtigt skidt. Det er forventeligt, at der i intervallet Niveauer ved måling af antistof i soens råmælk Brixtallet der måles med et refraktometer har direkte sammenhæng med immunoglobulin IgG (antistoffer) i råmælken fra nyfarede søer fra lige efter faring og op til 24 timer efter faring.  Arkivfoto: Camilla Bønløkke - Igennem det seneste års tid har jeg været rundt i mange sobesætninger og tappet råmælk fra nyfarede søer, fortæller Katja Lamborg. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

- Vi ved fra tidligere forskning, at smågrisene er født uden antistoffer og med begrænsede energiressourcer. Det er råmælken der forsyner smågrisene med antistoffer, energi, proteiner, mineraler, vitaminer, enzymer og hormoner.

Det fortæller Katja Lamborg, der er salgsrådgiver hos Lallemand Nordic.

I det seneste år har hun sat ekstra fokus på råmælkskvaliteten ude i de danske besætninger.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også