Har kørt 7.000 timer på fire år uden problemer

Entreprenør Lasse Toft ved stort set altid, hvad han skal lave i løbet af året. For flisproduktion udgør 90 procent af forretningen.

Den lange hydrauliske gribetang slæber træet op til flishuggeren. Flishuggeren, der er drevet via traktoren hiver så træet igennem den. Og på den måde kommer der masser af flis ud i den anden ende fra de store træstammer. - Traktoren har kørt 7000 timer uden nogle nævneværdige problemer. Det har den gjort i løbet af de sidste fire år, siger Lasse Toft.

Lasse Toft bakker sin store John Deere-traktor med en flishugger spændt efter ind i en skov, hvor der ligger en pæn stabel træ.

Og der går ikke lang tid, inden den lastbil, der er den anden del af arbejdsprocessen er kørt på plads, inden skoventreprenøren får startet produktionen af flis op. Og det går stærkt. I løbet af få minutter bliver bunken mindre og mindre, men Lasse Toft er også særdeles erfaren med opgaven.

- Flis er vel 90 procent af forretningen. Så det er en rigtig stor del, siger han.

- Det er jo en forholdsvis stor traktor til en relativ stor flishugger. Men det er også nødvendigt, for huggeren bliver trukket af traktoren, så den skal have ret mange heste, for at man kan køre med det.

Lasse Toft

Træet bliver lynhurtigt forvandlet fra grene og mindre stammer til brugbar flis, der ryger op i den lastvogn, der er kørt til. Det er heller ikke så overraskende, når man ser på den kaliber, som flishuggeren har.

- Det er jo en forholdsvis stor traktor til en relativ stor flishugger. Men det er også nødvendigt, for huggeren bliver trukket af traktoren, så den skal have ret mange heste, for at man kan køre med det. Så det er noget voldsomt noget, når vi skal lave flis.

Driftsikker

Og Lasse Toft glæder sig over, at det maskineri, han benytter sig af, er så driftssikkert, som det er.

- Traktoren har kørt 7.000 timer uden nogle nævneværdige problemer. Det har den gjort i løbet af de sidste fire år, siger Lasse Toft og fortsætter:

- Og det samme kan man sige om huggeren, der også bare kører løs. Så det passer meget godt sammen.

Denne dag møder vi Lasse Toft på en skov uden for Gedser på det sydlige Falster, hvor han på ganske kort tid får kørt træet igennem huggeren. Men han har et stort dækningsområde for sine aktiviteter, fortæller han.

- Vi har Sydhavsøerne, men også hele Sjælland. Det er vores hovedområde, siger Lasse Toft.

I gang hele året

Det store antal brugertimer på maskineriet vidner om en sæson for flisproduktion, der aldrig for alvor stopper, og det kan skoventreprenøren godt genkende.

- Det er hele året, vi kører, lyder det fra Lasse Toft, der beretter, at vejr og vind kan have stor betydning for de vilkår, der er for at køre i skovene året rundt.

Men selvom de første måneder af 2022 både var meget milde, men også meget våde for årstiden, er det ikke noget, der har haft så stor påvirkning på det daglige arbejde.

- For os har det været en kold sæson, så vi har haft brug for flisen. Så i stedet har vi kunnet køre til nogle stakke alligevel, og så har de kørt noget ud, siger Lasse Toft.

- Men det er klart, tilføjer han, at det vejr, der har været i januar og februar gør, at de begynder at trække ret meget træ ud af skovene. Og det gør, at vi får ret travlt nu her til sommer.

Lasse Toft har dog også andre opgaver på tapetet, blandt andet oprensning af søer og vandløb, dræning samt læhegnsarbejde.

Læs også