Rådgiver: Prioritér fodringen af pattegrisene

Høj tilvækst hos grise i klimastalden starter allerede i farestalden. Svinerådgiver anbefaler, at tildelingen af foder til pattegrisene sættes i system.

- Arbejdet for at opnå en høj tilvækst i klimastalden starter allerede i farestalden.

Sådan lyder det fra svinerådgiver Bjarne Knudsen fra SvineRådgivningen i nyhedsbrevet SvineNyt.

Her påpeger han, at grise, der æder foder inden fravænning, har nemmere ved at komme i gang med at æde efter fravænning, og dermed opnå et højere foderoptag og daglig tilvækst i smågrisestalden.

Uønsket faste efter fravænning

- Desuden ved man, at grise, der ikke har ædt foder før fravænning, ofte faster efter fravænning, fordi de ikke har lært at æde det foder, de bliver tildelt i klimastalden.

- Tarmenes udvikling påvirkes af fasteperioden efter fravænning. Som følge af en beskadiget tarm ses en ringere foderudnyttelse og en ringere tilvækst. Det skyldes, at overfladen i tarmen er reduceret, og derfor er der en lavere optagelse af næringsstoffer over tarmvæggen. Desuden ses en øget risiko for diarré, forklarer rådgiveren nærmere.

Få grisene i gang med ædetræning

Bjarne Knudsen opfordrer derfor til, at man prioriterer arbejdsgangen med at fodre pattegrise i farestalden.

- For at få grisene godt i gang med at æde, bør man begynde at introducerer foderet i små portioner allerede fra dag fem efter faring. For hver gang man fodrer pattegrisene, stimuleres deres nysgerrighed, og derfor vil fire daglige fodringer være optimalt.

Rådgiveren foreslår endvidere, at man sætter det i system, så man fodrer, når man møder ind om morgenen, inden formiddagspausen, inden middag samt inden fyraften.

- Som udgangspunkt æder en pattegris omkring 400 gram foder i farestalden, tilføjer Bjarne Knudsen.

Læs også