bannerPos

Har du råd til at have subklinisk PCV2?

Ved subklinisk PCV2 er der et dokumenteret tab på 30-50 kroner pr. slagtesvin. Men det koster også penge at vaccinere, så det er en vurderingssag i den enkelte besætning, om det kan betale sig.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
16-10-2020 21:25
Virusinfektion i form af PCV2, som svækker grises immunforsvar, kan stadig give store økonomiske tab. Vaccination kan nogle gange betale sig, vurderer fagfolk. Cirka 50 procent af de grise, der fedes op herhjemme, vaccineres. Tyskerne vaccinerer over 95 procent.

Porcint Circovirus (PCV) er en virusinfektion, der svækker grisens immunforsvar og gør den mere modtagelig over for andre sygdomme. Symptomerne afhænger delvist af andre sygdomme i besætningen og er forskellige fra besætning til besætning.

PCV2 er den mest kendte udgave, der kan påvirke reproduktions- og produktionsresultaterne. Virusset findes i den enkelte gris i månedsvis.

PCV2 i middel niveau (subklinisk) i blodet koster produktionsresultater på 30-50 kroner pr. gris. PCV2 kan opstå i blodet umiddelbart efter fravænning.

Hvis grisene i klima- eller slagtestalden har nedsat tilvækst, forøget dødelighed, højere foderforbrug eller er utrivelige, bør du mistænke circovirus, mener Jesper Bisgaard Sanden, svinefagdyrlæge hos Porcus.

Undersøg årsagen

Hans tommelfingerregel er, at hvis et af produktionsparamtrene er under landsgennemsnittet, bør årsagen undersøges nærmere.

- Det er et nemt at screene en besætning for PCV2. Man kan ud fra virusmængden vurdere, om circovirus er årsagen til nedsat produktivitet, eller om problemet ligger et andet sted, siger Jesper Bisgaard Sanden.

I nogle besætninger går det nogenlunde problemfrit ikke at vaccinere ved hjælp af godt virusmanagement, mens det i andre besætninger ender med udbrud eller subklinisk PCV2.

Ved subklinisk PCV2 er virussen til stede i besætningen uden stærke kliniske symptomer, men den påvirker stadig produktiviteten. Det gør virussen svær at opdage, og dårligere resultater bliver i stedet forklaret med f.eks. ældre stalde eller genetik.

Vaccination skal kunne betale sig

Uanset om man vælger at vaccinere for at forbedre sine produktionsresultater eller ønsker at forebygge problemer, skal der være god økonomi i det.

Fordelene ved PCV2-vaccination er, ifølge Jesper Bisgaard Sanden, at man får en god dækning hele grisens liv for en fornuftig pris og samtidig undgår udsving i produktionsresultaterne som følge af PCV2.

Ved subklinisk PCV2 er der et dokumenteret tab på 30-50 kroner pr. slagtesvin. Men det koster også penge at vaccinere, så det er en vurderingssag i den enkelte besætning, om det kan betale sig.

I Danmark vaccineres omkring 50 procent af de grise, der fedes op, mens de vaccinerer over 95 procent i Tyskland.

Hold dig opdateret med screening

For at anslå omfanget af subklinisk PCV2 i de danske besætninger, har medicinalfirmaet Ceva kigget på nogle af de screeninger, besætningsdyrlæger har udført på ikke-vaccinerede besætninger indtil nu.

Michael Albin er teknisk chef hos Ceva og fortæller om resultaterne:

- Ud fra de sidste måneders resultater kan vi se, at der vil der være en økonomisk gevinst i at vaccinere mod PCV2 for cirka 60 procent af de ikke-vaccinerede besætninger, fortæller han, og tilføjer:

- Det er undersøgt ved at udtage en blodprøveprofil fordelt på aldersgrupperne med to ugers interval blandt klimagrise og slagtesvin.

I den kommende tid vil dyrlægerne hos Porcus screene flest muligt af deres ikke-vaccinerede besætninger for subklinisk PCV2 for at vurdere, om det kan betale sig at vaccinere.

Som landmand er man ifølge Jesper Bisgaard Sanden velkommen til at kontakte dyrlægehuset for at høre mere.

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Aflivning blev afblæst

Frank Andersen, Hjørring, fik som den første fritestet sin minkfarm for corona, men har alligevel levet i uvished om fremtiden for sine dyr. Mandag blev den varslede aflivning af besætningen afblæst, og avleren håber nu på at få lov til at pelse og føre avlsdyr videre til næste sæson.

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.
Side 1 af 1955 (39089 artikler)Prev1234567195319541955Next