Præcisionskørsel med Valtra

Traktormotorer, transmissioner og førerhuse har udviklet sig meget i de senere år, men de digitale systemer har taget et kvantespring fremad i forhold til de mekaniske funktioner.

For godt et år siden lancerede Valtra en række avancerede funktioner på deres forskellige traktorserie, som SmartTouch-armlæn, Valtra Auto Guide automatiseret styring, sektionskontrol, variabel tildeling, Task Doc, U-Pilot-foragerautomatik, Isobus redskabsstyring, Valtra Connect telemetri.

Valtra Auto Guide-systemet installeres i dag på alle traktorer udstyret med SmartTouch-skærm og automatisk styring, når de serviceres hos en autoriseret forhandler.

I denne uge besøgte dagbladet Effektivt Landbrug en bruger, som netop har fået installeret Valtra Auto Guide-systemet, for at høre om de erfaringer, som allerede er gjort.

- Vi har fået installeret Valtra Auto Guide på vores Valtra T214 med 230 hestekræfter, og allerede nu har jeg gode erfaringer med systemet, siger traktorfører Thomas Bak, der passer 550 hektar jord på Grønnemosegaard ved Henrik Terkelsen, Gudbjerg på Fyn.

Udover den store markdrift har Grønnemosegaard også 750 årskøer og 11 ansatte.

Nem betjening

- Valtra Auto Guiden er nyt for os, men vi har allerede brugt Auto Guiden til spredning af gødning, og systemet er meget enkelt at arbejde med og nem at betjene. Selve touchskærmen er utrolig brugervenlig. Alle funktionerne blandt andet GPS eller hydraulikudtag vises på skærmen og med et enkelt tryk på skærmen, er den funktion, du ønsker at justere klaret, forklarer Thomas Bak.

Valtra Auto Guide bliver løbende opdateret og blandt andet har den seneste opdatering gjort, at både kortvisning og indstillinger vises på samme skærmbillede.

Auto Guiden-skærmbillede betjenes ved hjælpe af ikonerne på skærmen og ved et let tryk. Det gør det muligt at ændre eller kontrollere alle indstillinger uden at forlade kortvisningen.

Valg af marker og oprettelse af linjer er også gjort enklere. Linjer, forhindringer og markerede områder opbevares i hukommelsen til fremtidige opgaver.

De løbende opdateringer muliggør også nye funktioner i fremtiden. For eksempel gør Isobus AUX-driveren det muligt at programmere funktionerne af Isobus-kompatible redskaber på individuelle knapper eller kontakter, så der ikke længere behøves at bladre mellem forskellige skærmbilleder, selv når redskabet skal kontrolleres.

Centimeters nøjagtighed

Med de bedste korrektionssignaler sørger Valtra Guiden for at minimere overlapninger og giver dermed den mest præcise kørsel fra opgave til opgave helt ned til centimeters nøjagtighed.

Også kørsel i mørke, støvede eller i tågede omgivelser, dag eller nat, sørger Valtra Guiden for, at satellitstyringen fastsætter den nøjagtige placering i marken.

Ifølge Valtra sparer Auto Guiden tid, brændstof og penge. Den forøgede nøjagtighed reducerer omkostningerne til såsæd, gødning eller pesticider, hvilket resulterer i et bedre afkast.

Læs også