Moderne kameraløsninger gør det nemt at overvåge bedriften inde og ude

Overvågning af landbrugsbedrifter vinder frem. Optagelserne kan dokumentere adfærd overalt og brugs som værn mod aktivister eller til efteruddannelse, når udførte arbejdsopgaver filmes og evalueres.

Er det aktivister, der lusker rundt på ejendommen. Eller er det nogen med lovligt ærinde. Får de ansatte skiftet deres fodtøj, som de skal, når de går i stalden. Og fik vognmanden det antal grise med fra rampen, som landmanden afregnes for?

Der er spørgsmål nok til den moderne landmand. Og her kommer moderne kamerateknologi ham til hjælp. For en beskeden investering på 1.500 kroner kan man således komme i gang med at overvåge strategiske områder på sit landbrug – både ude og inde.

Løsningerne kan naturligvis udbygges, så man til sidste ender med at få det totale overblik over aktiviteterne i indkørslen, ved udleveringsramper, ved staldindgange, dieseltank, værksted og rundt i hele staldkomplekset på sin gård.

Værn mod smitte og aktivister

Landets største leverandør af IT-løsninger og kameraovervågning til landbruget er Jysk IT, der er en del af rådgivningsvirksomheden Sagro. Her oplever man, at overvågning af landbrugsbedrifter vinder frem.

- Vi har i år fra 1. maj og til 15. oktober sat over 200 kameraer op. Flere og flere ser kameraovervågning som en værn mod smittefare og som et værn mod aktivister, som vi jo har set være aktive på landbrug på det seneste, forklarer Jesper Kiib Nielsen. Han er brancheansvarlig for landbrug hos Jysk IT.

Kameraløsningerne bruges både ude og inde. Og de kan f.eks. installeres i indkørsler, ved porte, stalde og stuehuse og lignende steder og dermed registrere, hvem der kommer ind og ud på ens ejendom.

- Man kan også overvåge, om dyrene behandles ordentligt ved afhentning. Eller registrere, om man udleverer 100 dyr, men bliver afregnet for færre. Kameraerne kan således filme udleveringen, hvorefter man kan dokumentere, hvad der er udleveret, til hvem og i hvilket antal, forklarer Jesper Kiib Nielsen.

-  Man kan også bruge optagelserne til at efteruddanne sine folk. – man kan f.eks. optage en bestemt jobfunktion, og bagefter forklare, at hvis man gør tingene på en anden måde, kan det gøres hurtigere og bedre, nævner han.

Optager kun det man ønsker

De allernyeste kameraer er i stand til at optage, når det er et menneske, der er på ens ejendom. Mens dyr f.eks. ikke filmes. Det bestemmer man selv.

Samtidig kan optagelserne styres, så der udelukkende optages, når det er relevant aktivitet, der foregår, og som skal dokumenteres. Derved kan man hurtigt få lige præcis de billeder, der er relevante, frem for at skulle gennemse store mængder billeder.

Alt kobles på gårdens eksisterende, IP-baserede netværk. Det betyder, at man kan overvåge sin bedrift fra sin pc, smartphone eller tablet, uanset hvor i verden man befinder sig.

 jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Læs også