- Hvad er ligheden mellem landbruget og Vollsmose? Jo, begge dele omfatter cirka 10.000 mennesker, og alle i Danmark har en holdning til begge dele!

På Dalum Landbrugsskole er de 22 nystartede agrarøkonomstuderende i gang med at debattere landbrugets image, og relationerne i forhold til forbrugerne. I dagens anledning er kokken, forfatteren og kreatøren Jesper Zeihlund fra NCLF, Nordisk Center for Lokale Fødevarer, på besøg.

Både han og underviseren, Birthe Egdal, betoner vigtigheden i, at afstanden fra jord til bord er så kort som overhovedet muligt.

Højere kvalitetskrav

Vi møder Jesper Zeihlund, der også er kok, sammen med de kommende agrarøkonomer i køkkenet ved Dalum Landbrugsskole. Her er de i gang med at lave klassisk medisterpølse – både den billige fra supermarkedet, men også helt fra bunden. For kravene til fødevarekvaliteten er langt højere nu end tidligere, ifølge Zeihlund.

- Tidligere var det sådan, at hvis det var sundt, så gjorde det ikke noget, at det smagte grimt. Men der vi bare nået meget videre. Vi skriver 2018, og der er ikke nogen, der gider at spise noget, der smager grimt, selv om det er sundt, og miljøbevidst, og alt muligt. Der er vi blevet nogle forkælede skiderikker, som bare vil have noget, der smager godt, slår han fast.

Birthe Egdal erkender dog, at det vil kræve en kulturændring, hvis man skal skabe kortere afstand mellem producenterne og forbrugere. For det skal komme fra landmanden, mener hun.

- Jeg vil prøve at få dem til at åbne sig og kigge ud af. Men det er jo kulturændringer, og kulturer er bare svære at ændre på. Også når man snakker ledelse. Så det er en kulturændring, der skal til, og der skal nok gå nogen år, inden det for alvor rykker. Men der kommer flere og flere til, og man mærker mindre modstand mod det som underviser, siger hun.

Læs hele artiklen fra prøvesmagningen på Dalum i denne uges LandbrugFyn