Unge kan blive bonderøv for en dag i efterårsferien

Landmændene inviterer unge til at komme ud på gårdene og prøve kræfter med landbrugserhvervet for en dag i uge 42.

I gamle dage fik skolebørnene efterårsferie for at hjælpe med at tage kartofler op. Derfor hed efterårsferien oprindeligt kartoffelferien.Den tradition genopliver de nordjyske landmænd nu med konceptet »Bliv Bonderøv for en Dag«, hvor de unge kan prøve kræfter med erhvervet i en dag eller to i uge 42.

- Vi vil gerne give de unge et godt alternativ til at sidde hjemme og spille iPad hele ugen, siger Torben Farum, der er formand for projektet Bliv Landmand i Nord, som står bag arrangementet.

Det er nemt at finde en landmand at komme ud til. Den unge ringer eller mailer bare til landboforeningen, som så finder en vært i nærheden af, hvor den unge bor.

Baggrunden for at landmændene inviterer indenfor er, at de gerne vil have flere unge til at gå i gang med en landbrugsuddannelse, så der kan komme flere ind i erhvervet. Med arrangementet i uge 42 håber de, de kan vække de unges interesse for erhvervet.

100 flere landmænd på tre år

Bliv Landmand i Nord er et projekt, som landboforeningerne LandboNord, Agri Nord, LandboThy og familiebruget nf plus står bag sammen med Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk, Agri College og Morsø Landbrugsskole.

Projektet er støttet af Jutlander Bank, Sparekassen Thy og Sparekassen Vendsyssel, og formålet er at få 100 flere elever på de nordjyske landbrugsskoler i løbet af de næste tre år.

Udover muligheden for at komme helt tæt på erhvervet en dag i efterårsferien består kampagnen af en digital indsats på Facebook og snapchat og via hjemmesiden blivlandmandinord.dk.

Et godt job

Torben Farum understreger, at en landmandsuddannelse er en både god og spændende mulighed for de unge.

- Vi kan tilbyde nogle ret fede jobs med masser af ansvar og god løn, siger formanden.

Samtidig er der garanti for praktikplads, hvis man vælger en landbrugsuddannelse. Uddannelsen er adgangsgivende til videregående uddannelser, som eksempelvis dyrlæge, rådgiver med mere. Landmandsuddannelsen kan også være grundlaget for, at man bliver selvstændig landmand.

Et essentielt erhverv

Torben Farum fremhæver, at den unge bliver en del af et særdeles vigtigt erhverv, hvis de vælger landbruget.

- Landbruget har stor betydning for hele samfundet, hvor det bidrager med eksportindtægter og arbejdspladser, men også for livet i landdistrikterne udenfor byerne, siger han.

Her under Covid-19-krisen har erhvervet desuden vist sig som et stabilt erhverv, der uanfægtet har produceret videre, mens andre erhverv er kommet i krise og har måtte fyre folk.

- Landbruget er et helt essentielt erhverv, der sikrer, at vi får fødevarer på bordet, siger Torben Farum, der håber på at se rigtig mange unge ude på landet i uge 42, så de kan opleve landbruget på tæt hold.

hka

Læs også