Der var stor støtte til Donald Trump i et bælte ned midt gennem USA fra North Dakota i nord til Texas i syd, da amerikanerne gik til stemmeboksene sidste efterår.

Tal fra det amerikanske landbrugsministerium har vist, at i gennemsnit 77,7 procent af vælgerne i de mest landbrugsafhængige regioner i Guds eget land satte deres kryds ved Trump.

Blot 20 dage efter, at Trump flyttede ind i Det Hvide Hus, underskrev han en lov, der sætter en stopper for støtten til organisationen USAID, der sørger for fødevarer til fattige mennesker i Asien og Afrika.

Men loven kan nu gå ud over amerikanske landmænd, der leverer fødevarer som korn, sorghum, bønner og ris via USAID-programmet. Ifølge mediet AGWeb har landmænd leveret 7 procent af de fødevarer, som USAID årligt deler ud, med et samlet budget på 2 milliarder dollars.

Vil ramme bredt ude på landet

Et af de steder, hvor lukningen af USAID vil kunne mærkes, er i Midtvesten.

Ifølge landbrugsorganisationen Pawnee County Cooperative Association i Kansas med over 2.000 medlemmer er 1,5 millioner bushels af sorghum på lager, hvilket svarer til cirka 38.000 tons, men uden at have nogle aftagere, da USA er ved at miste adgangen til det kinesiske marked, hvilket gør situationen værre oveni lukningen af USAID.

Og det vil ikke kun ramme landbruget i amtet, siger økonomichef i PCCA, Kim Barnes.

- Hvis vi ikke kan komme af med de her afgrøder, så kommer der ikke mad på bordet. Vores medlemmer er tilsammen den største ejendomsskatteyder i amtet, men når landbrugsøkonomien lider, rammer det os alle sammen, siger han til mediet.

Flere steder i USA dyrkes der sorghum, der ikke kræver så meget vand som f.eks. hvede. Men nu risikerer flere producenter ikke at kunne komme af med deres afgrøder på grund af den lukning af USAID, som præsident Donald Trump vil have. Arkivfoto

Flere steder i USA dyrkes der sorghum, der ikke kræver så meget vand som f.eks. hvede. Men nu risikerer flere producenter ikke at kunne komme af med deres afgrøder på grund af den lukning af USAID, som præsident Donald Trump vil have. Arkivfoto

Afgrøder kan gå til spilde

Trumps beslutning betød, at en halv million tons fødevarer nu bliver tilbageholdt i amerikanske havne. Ifølge USAID er der risiko for, at store dele af afgrøderne går til spilde. Men også for fremtiden er der grund til bekymring, mener økonomichefen.

- Jeg er bekymret for, om den næste høst kommer til at ramme økonomien endnu mere. Vores landmænd kommer til at mangle steder at levere deres afgrøder til, siger Kim Barnes videre.

Dog har en dommer sat en foreløbig bremse for Trump-loven. Samtidig er der en lov på vej i Repræsentanternes Hus, der vil flytte nogle af de funktioner, som USAID står for, over til det amerikanske landbrugsministerium.

Kan gå ud over innovation

Samtidig med nedskæringerne på direkte hjælp i udlandet betyder loven, at der bliver sat en stopper for støtte til universitetsprogrammer, der understøtter innovation indenfor fødevareproduktion.

Det var planen, at innovationen i sidste ende skal hjælpe mennesker i udviklingslande med at blive så økonomisk velfunderede, så de kan blive forbrugere af de fødevarer, der produceres i den vestlige verden.

- En af de vigtigste ting, innovationslaboratorierne gjorde, var at sikre markedsadgang for amerikanske landmænd. Ikke kun gennem handel, men også indirekte ved at skabe en befolkning, der ikke sulter, og som derfor har råd til at købe f.eks. fjerkræ – hvilket igen udvider det globale marked for foder baseret på soja, siger Peter Goldsmith, der er direktør for Soybean Innovation Lab i Missouri.

Det er endnu uvist, om støtten fra den amerikanske stat til innovationsprogrammerne bliver stoppet endegyldigt.