Brasilien oplever værste tørkeperiode i 91 år

Brasiliens regering har slået tørkealarm, da landet står over for sin værste tørre periode i 91 år. Det har skabt frygt for energirationering, og bekymring for vandkraftproduktion og landbruget samtidig med, at risikoen for brande i Amazonas øges.

For en uge siden anbefalede Brasiliens regeringsorganer, at man anerkender en tilstand af »vandknaphed«, efter en langvarig tørke har ramt de centrale og sydlige dele af Brasilien.

Landets meteorologiske enheder tilknyttet landbrugsministeriet udsendte samtidig den første »alarmtørke« for juni til september og melder ud, at regn fortsat vil være usandsynligt i denne periode.

Manglen på regn over store dele af Brasilien har negative konsekvenser for korndyrkning, husdyr- og elproduktionen i landet, da Brasilien er stærkt afhængig af de såkaldte hydro-dæmninger for at få den nødvendige strøm. Det tørre vejr kan samtidig føre til alvorlige brande i Amazonas regnskov og Pantanals vådområder, lyder det fra lokale forskere.

I den traditionelle regntid fra november til marts var nedbøren samtidig den laveste i 20 år.

Betydning for specialproduktion

Det tørre vejr har skadet produktionen af sukker og kaffe i Brasilien. Landet er verdens største leverandør af disse produkter, hvilket har skubbet futurepriserne for råvarerne i vejret.

Kaffe-futures ramte en ny rekordhøjde, der har gjort handlende bekymrede for, at kritisk jordfugtighed i landet også ville kunne påvirke kaffeafgrøden i 2022.

Den tørre periode ser ifølge de brasilianske myndigheder ud til at fortsætte de næste kommende måneder – det gælder særligt regionerne i sydøst og midtvest.

Læs også