Yara efter russisk invasion: Den globale fødevareforsyning er i fare

Ifølge den norske gødningsproducent Yara International truer Ruslands invasion af Ukraine de globale fødevareforsyninger. Yara tilføjer, at det internationale samfund er nødt til at reducere sin afhængighed af russiske råvarer til landbruget.

Det har været en turbulent tid for den norske producent af gødning Yara International den seneste periode. Efter kort at måtte sænke produktionen af kunstgødning som følge af de høje naturgaspriser, så det endelig ud til at gå den rette vej igen.

Nu melder gødningskæmpen – efter den russiske invasion af Ukraine begyndte i sidste uge – at verdenssamfundet er nødt til at løsrive sig fra sin afhængighed af russiske råvarer til landbruget.

Det beretter Reuters.

Ukraine og Rusland er begge store eksportører af nogle af verdens mest basale fødevarer, der tilsammen tegner sig for omkring 29 procent af den globale eksport af hvede, 19 procent af verdens majsforsyninger og hele 80 procent af verdens eksport af solsikkeolie.

Men Rusland eksporterer også næringsstoffer til afgrøder samt naturgas, hvilket er afgørende for fremstilling af kvælstofbaseret gødning. Yara beretter i en officiel erklæring, at i alt kommer 25 procent af den europæiske forsyning af nøglenæringsstofferne nitrogen, potaske og fosfat fra Rusland.

- Med de geopolitiske forhold ude af balance er de største kilder til råmateriale til Europas fødevareproduktion underlagt begrænsninger, og der er ingen kortsigtede alternativer, lød meldingen fra Yara.

Den norske gødningsvirksomhed, som er blandt de største i verden, forsyner Ukraines landbrugssektor og er storkøber af råvarer, såsom fosfat og kaliumchlorid, fra Rusland – råvarer, der også forsyner Europas kvælstofgødningsanlæg med naturgas.

En vidtrækkende krise

David Beasley, administrerende direktør for World Food Program (WFP), sagde i sidste uge, at krigen i Ukraine ville have en dramatisk indvirkning på organisationens evne til at nå ud til de 120 millioner mennesker, den brødføder.

Han tilføjer, at omkostningerne til mad, brændstof og forsendelse ville »skyde i vejret« i, hvad han i et Twitter-opslag beskrev som »en absolut katastrofe«.

Den samme melding tilslutter Yara sig og tegner et worse-case-scenario:

- En potentiel konsekvens er, at kun den mest privilegerede del af verdens befolkning får adgang til mad nok. Det er derfor afgørende, at det internationale samfund går sammen og arbejder for at sikre verdens fødevareproduktion og reducerer afhængigheden af Rusland, selvom antallet af alternativer i dag er begrænset, lyder det i en erklæring fra Yara. Selskabet tilføjer, at selvom de høje priser kan have en kortsigtet positiv indvirkning på profitten, ville de betyde et uholdbart fødevaresystem, der kan føre til sult og endnu mere konflikt på den lange bane.

Gødningspriserne steg kraftigt i de sidste måneder af 2021 og fulgte skyhøje naturgasomkostninger. Dette fører igen til højere fødevarepriser, hvilket ifølge gødningsproducenten kan føre til hungersnød for de mest sårbare, lød advarslen allerede i oktober sidste år.

Læs også