Presser Rusland for kornaftale

Tyrkiet vil arbejde på at få forlænget den aftale, der sikre ukrainsk eksport af korn via søvejene i op til to år, lyder det fra landet.

Om en uge udløber den aftale, der sikrer, at Ukraine kan eksportere korn ud af landet og dermed forhindre en global fødevarekrise, trods Ruslands invasion af landet. Og aftalen, der kom i stand for et år siden, risikerer, ikke at blive forlænget.

Men efter et besøg fra den ukraisnke præsident, Volodymyr Zelinskyi, har den tyrkiske leder, Tayyip Erdogan, nu meldt ud, at han ønsker en længerevarende aftale, der ikke skal genforhandles ud i det uendelige.

Indtil videre har aftalerne løbet i korte stræk på typisk to måneder, men det skal laves om, hvis det står til den tyrkiske præsident.

- Det er vores håb, at aftalen mindst skal fornyes hver tredje måned, i stedet for hver anden måned, og vi vil gøre en indsats for at forlænge aftalen i helt op til to år, sagde Erdogan på en pressekonference.

I samme moment har Erdogan annonceret, at den russiske præsident, Vladimir Putin, den 8. august kommer på officielt besøg i Tyrkiet, for blandt andet at drøfte aftalen.

Rusland er sure

Ifølge det statskontrollerede russiske nyhedsbureau, Ria Novosti, er forhandlinger direkte mellem Erdogan og Putin den eneste mulighed for at få aftalen på plads.

- Der er ingen optimisme om en forlængese af aftalen. Al praksis viser, at forhandlinger mellem de to ledere,. der kan ændre den nuværende vanskelige situation, er det eneste håb for at klare det, siger en unavngiven embedsmænd til nyhedsbureauet.

Rusland er sure over, at Tyrkiet har øget sit samarbejde med Ukraine, blandt andet ved at frigive en række højtstående ukraiske militærledere, der blev taget til fange i starten af den russiske invasion ved byen Mariupol, samt ved at gå ind i et samarbejde med Ukraien om at producere droner.

Samtidig kræver man fra russisk side nemmere adgang til at sælge gødningsprodukter, hvilket har været underlagt vestlige sanktioner. Ifølge den russiske regering er der endnu ikke lavet nogen endelig aftale om topmødet, som Erdogan annoncerede i weekenden.

Rusland har gentagne gange saboteret kornaftalen ved ikke at ville inspicere skibe, der sejler med korn under aftalen.

Læs også