Ukraine slår igen i kornkonflikten

Ukraine er klar til at sagsøge Polen, Ungarn og Slovakiet for ikke at tillade, at det krigsramte land fører korn ind i de østeuropæiske lande, selv om et EU-støttet forbud er udløbet.

Hvad skal der ske med de mange millioner ukrainske afgrøder, der skal eksporteres ud af landet efter høsten, selv om landet er i krig? Ja, det skal i hvert fald hverken ind i Polen, Ungarn eller Slovakiet, hvis det står til de tre lande.

For selv om det EU-støttede importforbud i landene udløb i fredags, har de tre lande meldt ud, at de vil fortsætte blokaden af korn fra Ukraine.

Meldingen er kommet, selv om Rusland har gjort det klart, at man ikke vil tiltræde aftalen, der gør, at Ukraine kan eksportere korn ud gennem Sortehavet. Men blandt andet i Slovakiet er der ikke meget forståelse overfor den ukrainske situation.

- Regeringen er klar, hvis Kommissionen ikke er (klar til at, red.) forlænge forbuddet mod import ved en ekstraordinær session. Man har allerede set udtalelser fra Polen og Ungarn, at de lande vil fortsætte restriktionen, og derfor er Slovakiet nødt til at gøre det samme, da det vil betyde øget transport (af korn, red.) gennem Slovakiet, og det korn kunne også blive i Slovakiet, sagde den slovakiske landbrugsminister Jozef Bires ifølge Reuters Bureau i sidste uge.

Men det holder bogstaveligt talt ikke i handelsretten, siger Ukraines handelsrepræsentant til EU, Taras Kachka til Politico. Han oplyser, at Ukraine er klar til at føre en sag mod de tre lande ved verdenshandelsorganisationen WTO.

- Det er vigtigt at slå fast, at de her handlinger legalt er forkerte. Derfor indleder vi retsprocedurer, siger han til Politico.

Ukraine: Skaber problemer i EU

Kachka mener, at sagen skaber problemer for det europæiske samarbejde, også overfor tredjelande som Ukraine.

- I mange år har det været EU-Kommissionen, der har forhandlet og styret handelspolitiken for alle EU-landene. Og sådan har vi været vant til det. Men den nye tilgang fra Ungarn og Polen ignorerer EU-institutionerne. Jeg tænker, at det vil skabe problemer generelt for EU, fordi der ingen enighed er.

Det danske udenrigsministerium har opfordrett til fornyet samarbejde om problematikken.

- Det er afgørende, at vi i EU står samlet i solidaritet med Ukraine. Vi skal også stå sammen, når det kommer til at finde en løsning på spørgsmålet om forlængelse af de midlertidige og ekstraordinære EU-restriktioner på import af visse produkter fra Ukraine til Polen, Ungarn, Rumænien, Slovakiet og Bulgarien, lød det fra Udenrigsministeriet i en skriftlig udtalelse til Effektivt Landbrug i sidste uge, der fortsatte:

Det er afgørende, at vi i EU står samlet i solidaritet med Ukraine. Vi skal også stå sammen, når det kommer til at finde en løsning på spørgsmålet om forlængelse af de midlertidige og ekstraordinære EU-restriktioner på import af visse produkter fra Ukraine til Polen, Ungarn, Rumænien, Slovakiet og Bulgarien

Udenrigsministeriet

- Det danske udgangspunkt for den diskussion er, at importforbud og ensidige tiltag ikke er en holdbar løsning i længden.

Ukraine står for 10 procent af den globale produktion af korn. Trods krigen er landets samlede produktion øget siden den russiske invasion startede i februar 2022.

Læs også