bannerPos

Hannen i nyt vestjysk ulvekobbel dræbte kalv

En af de mindst fem ulve, der er i Danmark, har taget livet af en kalv.

Henning K. Andersen

Journalist
12-07-2019 11:21
Der var minimum fem ulve i Danmark - fordelt i både Nord-, Vest-, Øst- og Sønderjylland - i årets tre første måneder. Og en af dem - hanulven i det nye Stråsø-par - slog dokumenteret en kødkvægkalv ihjel den 28. marts i den vestjyske ulvezone.

Det viser den officielle kvartalsrapport fra ulveovervågningen i Aarhus. Rapporten fortæller, at der i perioden er undersøgt tre kalve for formodede ulveangreb. Udover det dokumenterede tilfælde har man undersøgt en kalv i Østjylland og en kalv i Nordjylland; begge fra angreb i januar. Den østjyske kalv viste sig at være angrebet af en hund, mens dna-resultatet i det nordjyske tilfælde var uklart. Det kan således ikke udelukkes, at det kan være ulv, guldsjakal eller hund. 


- Da rapporten handler om januar, februar og marts, omtaler den ikke forårets mange ulveangreb på får i den vestjyske ulvezone, som blev indledt med den hidtil største massakre på får og lam den 3. april. Det nye Stråsø-par formodes at stå bag de mange angreb på får, og det ventes dokumenteret i den kommende rapport for 2. kvartal, siger Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden ‘Her er ulven i Danmark'. 


Ifølge den nye rapport var der i første kvartal fem kendte ulve i Danmark. Det drejer sig om det nye ulvepar i Stråsø Plantage, der overtog reviret efter det gamle Stråsø-par (forældre til hunulven i det nye par) i 2018, den nordjyske ulv, der har været i Vendsyssel siden 2017, samt en ukendt ulv, der blev påkørt i Sønderjylland i februar. Dertil kommer en femte ulv - hanulv; født af det gamle Stråsø-par - som der er spor efter på Djursland i januar, men som siden har opholdt sig i Slesvig-Holsten. 


- Som bekendt har det nye Stråsø-par fået minimum seks hvalpe, men de tæller af gode grunde heller ikke med i rapporten vedrørende 1. kvartal, siger Erik Poulsen. 


Forskerne har i øvrigt undersøgt gamle ulvelorte fra fryseren og har i den forbindelse dokumenteret, at minimum syv af de otte hvalpe i det første Stråsø-kobbel blev voksne. DNA fra den hidtil ukendte hanulv fra koblet er fundet i lort fra oktober og december 2017. 


 

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.

Arlas ikoniske mælkekasser skifter farve til sort

Arla lancerer nu mere klimavenlige mælkekasser. Det betyder farvel til de grønne mælkekasser.

Kender du papirtypen?

Både jeg og mine gode kolleger her i Seges og DLBR vil rigtig gerne hjælpe »papirtype-landmanden« ved at gøre hans livs meget lettere, skriver Morten Langgaard.

Danmark vil vise verden hvordan man investerer grønt

Regeringen vil stille sig i spidsen for arbejdet med at tiltrække flere private investeringer til grøn energi på globalt plan. Investeringsbehovet er enormt, og der skal kanaliseres langt flere midler fra private investorer, hvis den grønne omstilling skal lykkes i tide.

Hvor går spildevandet hen, når det går ud?

Rigtig meget spildevand renses ikke, selvom vi betaler for det. Det går ud over miljøet, mener skribenten.

Ny jordfordelingsfond er startskuddet til noget større

Partierne bag Tørkepakken fra sidste år er blevet enige om, hvordan den multifunktionelle jordfordelingsfond på 150 millioner kroner, som de her aftalte, skal se ud og fungere i praksis.
Side 1 af 1637 (32728 artikler)Prev1234567163516361637Next