bannerPos

Hannen i nyt vestjysk ulvekobbel dræbte kalv

En af de mindst fem ulve, der er i Danmark, har taget livet af en kalv.

Henning K. Andersen

12-07-2019 11:21
Der var minimum fem ulve i Danmark - fordelt i både Nord-, Vest-, Øst- og Sønderjylland - i årets tre første måneder. Og en af dem - hanulven i det nye Stråsø-par - slog dokumenteret en kødkvægkalv ihjel den 28. marts i den vestjyske ulvezone.

Det viser den officielle kvartalsrapport fra ulveovervågningen i Aarhus. Rapporten fortæller, at der i perioden er undersøgt tre kalve for formodede ulveangreb. Udover det dokumenterede tilfælde har man undersøgt en kalv i Østjylland og en kalv i Nordjylland; begge fra angreb i januar. Den østjyske kalv viste sig at være angrebet af en hund, mens dna-resultatet i det nordjyske tilfælde var uklart. Det kan således ikke udelukkes, at det kan være ulv, guldsjakal eller hund. 


- Da rapporten handler om januar, februar og marts, omtaler den ikke forårets mange ulveangreb på får i den vestjyske ulvezone, som blev indledt med den hidtil største massakre på får og lam den 3. april. Det nye Stråsø-par formodes at stå bag de mange angreb på får, og det ventes dokumenteret i den kommende rapport for 2. kvartal, siger Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden ‘Her er ulven i Danmark'. 


Ifølge den nye rapport var der i første kvartal fem kendte ulve i Danmark. Det drejer sig om det nye ulvepar i Stråsø Plantage, der overtog reviret efter det gamle Stråsø-par (forældre til hunulven i det nye par) i 2018, den nordjyske ulv, der har været i Vendsyssel siden 2017, samt en ukendt ulv, der blev påkørt i Sønderjylland i februar. Dertil kommer en femte ulv - hanulv; født af det gamle Stråsø-par - som der er spor efter på Djursland i januar, men som siden har opholdt sig i Slesvig-Holsten. 


- Som bekendt har det nye Stråsø-par fået minimum seks hvalpe, men de tæller af gode grunde heller ikke med i rapporten vedrørende 1. kvartal, siger Erik Poulsen. 


Forskerne har i øvrigt undersøgt gamle ulvelorte fra fryseren og har i den forbindelse dokumenteret, at minimum syv af de otte hvalpe i det første Stråsø-kobbel blev voksne. DNA fra den hidtil ukendte hanulv fra koblet er fundet i lort fra oktober og december 2017. 


 

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next