Fåreavlerne holder lige nu vejret. I løbet af kort tid bliver det afgjort, hvordan vi herhjemme skal forholde os til ulven, og bliver der ikke fundet en løsning, som kan gøre fåreavlerne trygge, vil en stor del af dem stoppe med at have dyr.
Det vurderer formand for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen. Han mener, omkostningerne bliver for store, hvis ulven skal have plads i Danmark, idet den stort set er umulig at holde væk fra fåreflokken:
- Ulven nedlægger jo ikke bare et får eller to i en flok. Ulven er lystmorder, og det er et meget uhyggeligt syn, der møder fåreavlere, som kommer ud til deres dyr efter et besøg af ulven. Det er frygteligt at opleve, siger Jens R. Nielsen.

 

Angste og stressede

- Samtidig er de overlevende dyr i flokken meget stressede efter, at ulven har været på besøg. De kommer sig aldrig over oplevelsen. De er angste og fungerer dårligt, og så er en erstatning til fåreavleren for de dyr, der går tabt ved et ulveangreb, alt for lille. Et ulveangreb betyder et øget ressourceforbrug og øgede omkostninger for fåreavleren, siger Jens R. Nielsen.
Han har 230 moderfår, som afgræsser nogle af statens naturarealer rundt omkring i området samt lejes ud til private. Fortsatte problemer med ulve vil både gå ud over antallet af fåreavlere, men også over den naturpleje, som fårene giver.
- Tidligere har forskere og professorer sagt, at der er plads til 100 ulve i Danmark. Tallet er siden reduceret til 50 ulve. Men uanset antallet kan man ikke hegne sig ud af problemerne, og fåreavlen bliver hårdt ramt af ulvens tilstedeværelse i naturen. Det kan betyde markant færre får herhjemme i fremtiden, siger Jens R. Nielsen og fortsætter:
- I de ulveberørte områder vil mange fåreavlere, små som store, overveje, om det er prisen værd at have får som husdyrhold. For mange mindre fåreavlere var det drømmen, der gik i opfyldelse, da de erhvervede et mindre landbrug, men nu kan de ikke overskue et ulveangreb og vil ikke ofre deres besætning. Derfor vil vi sandsynligvis opleve, at flere fårebesætninger afhændes, og vi går glip af en meget vigtig del af naturplejen, siger han.

 

Sverige: Voldsomme problemer med ulv

I løbet af 2018 er ulveproblematikken taget til, både i Danmark men også i vores nabolande. I den svenske by Hedemora, 175 km nordvest for Stockholm, har flere landmænd også haft dårlige oplevelser med aggressive problemulve.
Senest angreb en ulv en seksårig chihuahua ved en gård. Ulven dræbte hunden, og løb derefter rundt med hunden i kæben, inden ulven fandt ind i en stald.
- Jeg begyndte at lede efter min hund, da ulven pludselig kom ud af vores stald. Jeg ved ikke, hvad der gik af mig, men jeg løb efter ulven og skreg alt, hvad jeg kunne. Så faldt stumperne af min hund af kæben på ulven, siger konen ved gården til svenske Jagtjournalen.
Episoden er en af flere, hvor en ulv har været synlig på flere gårde i nabolaget. Dagen før blev en ulv spottet fem meter fra to børn, der stod ved indgangen til en stald. I landsbyen mistede ti får livet på grund af ulveangreb på en uge i maj måned.
I Danmark har 2018 kurs mod at være det år, hvor der har været flest ulveangreb på husdyr, siden ulven kom tilbage til Danmark i 2010. I de første fem måneder af året konstaterede Miljøstyrelsens ulvekonsulenter 20 episoder, hvor husdyr havde mistet livet efter angreb fra ulve.