​Spisepausen er meget mere end madpakken eller maden på tallerkenen. Det er en anledning til at dyrke samværet og fællesskabet i skoleklasserne. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen en ny guide til skolerne, der skal hjælpe blandt andet skoleledere, lærere, pædagoger og skolebestyrelser med at gøre spisepauserne til et højdepunkt i skoledagen.

- Vores børn bruger voldsomt meget tid i skolen. Derfor har skolen en afgørende rolle, når det kommer til at skabe gode vaner omkring måltidet. Vaner, som kan følge børnene hele vejen gennem livet. Når vi nu ved, hvor vigtig sund mad og trivsel omkring måltidet er for børns koncentration resten af dagen, så håber jeg, at den nye guide vil få et liv ude i skolerne, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Rammer om det gode måltid

Den nye guide bærer navnet »Rammer om det gode måltid«, og rummer blandt andet inspiration og konkrete anbefalinger til, hvordan skolerne kan tilrettelægge spisepauserne, så de pædagogiske, sociale og fysiske rammer bidrager til nærvær, øget samvær og bedre trivsel.

- Det er så vigtigt, at eleverne har tid, ro og opmærksomhed på måltidet. I Fødevarestyrelsen håber vi, at spisepausen kan bidrage til arbejdet med at genfinde trivsel og fællesskab efter nedlukningen på grund af corona. Målet med vores nye anbefalinger er skolerne sætter fokus på den del af skoledagen, der drejer sig om at spise, fortæller kontorchef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.

Fokus på spisepauser

Guiden er udviklet på baggrund af forskning fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse samt Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.

- Det kræver koncentration at få spist i skolen, især for de yngste elever. Skoler der prioriterer gode rammer om måltiderne får i højere grad elever, der trives, kan koncentrere sig og har lyst til at lære, siger Karen Wistoft, der er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

Tv-kendis slår tonen an

Et af rådene fokuserer på at involvere eleverne. Her viser forskning, at det er afgørende, at eleverne får lov til at tage ejerskab, og selv er med til at forme rammerne for måltiderne. De voksne kan f.eks. hjælpe eleverne med at udvikle gode måder at spise sammen på og prøve dem af.

Lanceringen af den nye guide får følgeskab af fem små film, hvor tv-vært og kogebogsforfatter Timm Vladimir fortæller om nogle af de vigtige pointer fra guiden. Filmene handler blandt andet om, hvordan voksne kan arbejde sammen om måltiderne, og hvordan de kan engagere eleverne i at udvikle måltidskulturen. Filmene ligger på altomkost.dk og på Fødevarestyrelsens sociale medier.