bannerPos

Efter it-problemer i minivådområdeordning: L&F-direktør sender stikpille til Ellemann

I 2018 var der store regionale forskelle på antallet af ansøgte minivådområder i Danmark, som kortet her viser. Kilde: Oplandskonsulenterne.dk

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
03-05-2019 17:18
Fristen for at søge om minivådområder udløber i dag. It-problemer gør dog, at endeligt tilsagn først blive sendt ud i september, når Landbrugsstyrelsens it-system på området er oppe at køre.

På grund af it-problemer i Landbrugsstyrelsen blev fristen for at søge minivådområder rykket fra 30. april til i dag fredag. Men ikke nok med det. Landbrugsstyrelsen har også meldt ud, at det it-system som skal behandle ansøgningerne, først er oppe at køre midt i september.

Derfor får de landmænd, der søger, ikke et endeligt tilsagn, men kun et betinget tilsagn i perioden fra ansøgningsrunden lukker frem til 1. september. Først fra midt i september, hvor Landbrugsstyrelsens it-system til behandling af minivådområdeansøgningerne er oppe at køre, bliver de endelige tilsagn fra systemet sendt ud.

- Landbrugsstyrelsen udsteder en ændringsbekendtgørelse på minivådområdeordningen 2019, da it-udfordringer gør, at vi må ændre fremgangsmåden for sagsbehandlingen af tilsagn og reglerne for udbetaling af forskud, lød det for nyligt fra Landbrugsstyrelsen.

Det er ikke længe siden, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i skarpe vendinger kritiserede landbruget for, at det går for langsomt med at få realiseret de kollektive virkemidler.

I februar gav ministeren i Berlingske landbruget en alvorlig opsang, som i den grad har provokeret mange steder. Ikke mindst set i lyset af de mange administrative problemer der har været med ordningerne om de kollektive virkemidler.

Morten Høyer, direktør i Landbrug & Fødevarer, har tilsyneladende heller ikke glemt ministerens kritik. Til Effektivt Landbrug lyder det fra direktøren, at han har én kommentar til it-kaosset i minivådområdeordningen:

- Jeg vil sige, at jeg råbte relativt højt, da jeg hørte om it-problemerne – og det var med en masse bandeord, lyder det fra Morten Høyer.

Leder: Større interesse for ordningen

It-problemerne med administrationen af minivådområdeordningen kommer oveni, at der har været langt større interesse for at søge tilskud til at anlægge minivådområder end tidligere. Det bekræfter leder for det praktiske arbejde med ordningen, Simon Rosendal Bjorholm fra Seges.

- Nu er ansøgningsrunderne kommet ordentligt i gang, og hele grundlaget for det arbejde, som oplandskonsulenterne laver, er kommet ordentligt på plads. Det var det jo ikke sidste gang, og samtidig var puljen til tilskud også mindre sidste gang, så det er da helt klart, at der er sendt flere ansøgninger ind den her gang, siger han.

Han bakkes op af oplandskonsulent Peter Aalykke Jensen fra Team Sønderjylland, der også har mærket til den øgede interesse for at anlægge minivådområder.

- Dels er nogle af uhensigtsmæssighederne fra første ansøgningsrunde (i 2018, red.) blevet ryddet af vejen, og samtidig har nogle landmænd lige skullet have fået øjnene op for den ordning og have klarhed over, hvad det egentlig går ud på, siger han.

I første ansøgningsrunde blev der sendt ansøgninger om 45 tilskud til minivådområder ind til Landbrugsstyrelsen

L&F indkalder til stormøde om vand på markerne

Landbrug & Fødevarer indkalder til stormøde på grund af de store mængder regn, der skaber problemer for danske landmænd. Kommuner og stat må tage ansvar, lyder det.

Pattevasker sørger for ens forberedelse hver gang

Hos mælkeproducent Knud Erik Therkildsen fra Djursland har investeringen i en pattevasker gjort, at køerne forberedes ens til hver eneste malkning, tre gange i døgnet. Det betyder blandt andet, at de 200 køer hurtigere lægger mælk ned og i dag kan malkes hurtigere end tidligere.

Er Miljøministeriet til skade eller gavn for landdistrikterne?

Dønningerne efter 1968 medførte en favorisering af den boglige skole. En ny intellektuel klasse opstod, som var nødt til at kassere den mere naturnære og erfaringsbaserede viden for at få lebensraum.

Fra næste uge begynder fremrykningen

Forud for påsken er der behov for at rykke et stort antal grise frem, og det begynder allerede fra næste uge.

Får fast forankring på Falster

Rådgivningsvirksomheden Agrovi, der tæller tre kontorer på Sjælland, har nu købt fast ejendom på Falster og udvider medarbejderstaben.

Stormøde om oversvømmelserne

Mange parcelhusejere, sommerhusejere og landmænd oplever dagligt kampen mod de massive mængder vand, som ikke i tilstrækkeligt omfang bliver håndteret af myndighederne. Der er brug for, at de tager deres ansvar omkring vandløbene alvorligt, og sikrer bedre mulighed for gennemstrømning. Derfor indkalder Landbrug & Fødevarer, Danske Vandløb samt Ålauget GST - Gudenåen - Silkeborg - Tange Sø til stormøde om de massive oversvømmelser, som vi ser landet over.

Jubilæumsdyrskue i Horsens

Der satses igen i år på nye og spændende aktiviteter for gæsterne på Dyrskuepladsen i Horsens.

De første tegn på økonomiske corona-effekter

Var man i tvivl om, at der ville være en vækstmæssig regning at betale for coronavirusudbruddet, så kan nye tal måske overbevise, lyder det fra Nykredit.
Side 1 af 1775 (35496 artikler)Prev1234567177317741775Next