Ansøgninger blev ikke behandlet i syv år: Nu skal miljøministeren i samråd

Danske havbrug har ventet i syv år på at få færdigbehandlet ansøgninger om etablering af nye havbrug og udvidelser af eksisterende. Nu skal miljøminister Lea Wermelin i samråd om sin rolle i sagsbehandlingerne.

Miljøminister Lea Wermelin er kaldt i samråd den 20. januar kl. 13:15, hvor ministeren skal forholde sig til, om den langstrakte sagsbehandling på havbrugsområdet er sat yderligere i stå som konsekvens af ministerens hårde politiske linje mod fiskeopdræt i havbrug.

Allerede i august 2019 udtalte Lea Wermelin: ”Jeg ønsker ikke flere og større havbrug i Danmark.” Med sit samrådsspørgsmål spørger Venstres miljøordfører Jacob Jensen til risikoen for at sagsbehandlingen af havbrugsansøgninger er blevet påvirket af ministerens udmelding.

Møder kritik fra Dansk Akvakultur

Ifølge Dansk Akvakultur har sagsbehandlingstiden reelt sat al udvikling af havbrugssektoren i stå, og nu skal miljøminister Lea Wermelin i åbent samråd og redegøre for sin rolle i sagen.

Og spørger man formanden for Dansk Akvakultur, Niels Dalsgaard, ser han frem til, at der med samrådet kommer fornyet fokus på mangeårige sagsbehandlingstider på havbrugsområdet. 

- De danske havbrug repræsenterer en miljø- og klimaeffektiv produktion af sunde fødevarer, og vi bidrager til eksport, erhvervsaktivitet og arbejdspladser i landdistrikterne. Langstrakt sagsbehandling betyder, at udviklingen af havbrugssektoren reelt er gået i stå. Det er under al kritik, og vi håber, at samrådet kan belyse både politiske og forvaltningsmæssige forklaringer, fortæller Niels Dalsgaard.

Har forsøgt at få svar i årevis

Dansk Akvakultur og havbrugssektoren har gennem adskillige år forsøgt at få svar på, hvad der er baggrunden for den manglende sagsbehandling. Det er endnu ikke lykkedes at få et klart svar, og ombudsmanden er også blevet bedt om at se på sagen. 

- Vi ønsker et tættere og mere gennemskueligt samarbejde med myndighederne, og vi må også insistere på en ordentlig behandling. Vi vil gerne investere i udvikling af akvakulturvirksomheder og arbejdspladser i Danmark i respekt for gældende miljøregler, EU-direktiver og naturhensyn. Derfor håber vi, at der er bedre og hurtigere sagsbehandling i vente, som er i overensstemmelse med god forvaltningsskik, afslutter Niels Dalsgaard.

Læs også

Grønt nyt på hylderne: Irma sælger salat fra vertikalt landbrug
Rekordoverskud efter fusion: Velas udlodder 10 millioner kroner til ejerne
Kendt brancheprofil bliver fabrikschef i Herning
Medie: Et af landets største minkavlere snød med corona-tests
Nye ansigter i Danish Agros bestyrelse
Amerikansk grovvarefirma vil sænke CO2-aftrykket fra opdrættet laks