Danish Crown leverer nyt rekordresultat

Danish Crowns overskud passerer for første gang 2,2 milliarder kroner. Det sker efter et år, hvor koncernen har fastholdt sin konkurrenceevne på trods af Covid-19 og massive prisfald på grisekød i anden halvdel af regnskabsåret.

Kilde: Danish Crowns årsrapport 2020-2021

Danish Crown kommer i en ny årsrapport ud med et overskud, der for første gang runder 2,2 milliarder kroner - trods udfordringer med Covid-19 og massive prisfald på grisekød i anden halvdel af regnskabsåret.

Dermed indfrier andelsselskabet for andet år i træk sit mål om, at afregningen for ejernes leverancer af grisekød skal øges med mindst 60 øre pr. kg i forhold til det europæiske prisindeks.

- Det er et virkelig godt regnskab, og jeg kan med tilfredshed konstatere, at vi nåede vores målsætning i vores nu leverede 4WD-strategi. Det viser robusthed, at vi lykkedes i det forløbne år. Medarbejderne har leveret en exceptionel indsats. Alle har løst deres opgaver, taget hjemmearbejde og titusindvis af hurtigtest på vores fabrikker i stiv arm, siger Danish Crowns topchef Jais Valeur, og tilføjer:

- Samtidig har vi haft en fast hånd på roret og holdt kursen, selv om vi i perioder var delvist afskåret fra at eksportere til Kina, og salget til cafeer, restauranter og kantiner har været hårdt ramt af Covid-19. Det er en præstation, vi kan være stolte af.

Omsætning på 58 milliarder

Danish Crowns nettoresultat går 5,3 procent frem til 2,255 milliarder kroner. Grundet massive fald i verdensmarkedspriserne på grisekød i den sidste tredjedel del af regnskabsåret mindskes den samlede omsætning med 4,1 procent til 58,287 milliarder kroner.

Restbetalingen til andelsejerne for leverancer af grise bliver 130 øre pr. kg og 110 øre pr. kg for søer, mens kreaturandelsejerne også får en restbetaling på 130 øre pr. kg. Derudover bliver der sat 242 millioner kroner ind på andelsejernes ejerkonti. For en ejer, der leverer 10.000 grise årligt, bliver det samlet set til cirka 1,3 millioner kroner.

- Der er igen i år skabt værdi for de 1.600 andelsejere, der leverer grise til Danish Crown. Målt i kilo har de leveret otte procent mere til de danske slagterier. Rekordresultatet skal derfor fordeles på flere kilo, så restbetalingen pr. kg til leverandørerne af grise lægger en spids lavere end sidste år. Det ændrer dog ikke på, at det har været en attraktiv forretning for landmændene at holde grisene i Danmark frem for at eksportere dem som smågrise, siger Jais Valeur.

Læs også