Venstre-formand vil kompensere fødevareproducenter

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen var mandag på besøg hos den fynske grøntsagsproduktion Alfred Petersen & Søn for at diskutere den kommende grønne skattereform.

I de store haller hos odenseanske Alfred Pedersen & Søn står de høje grøntsagsplanter tæt pakket på rad og række. Flere steder er de grønne tomater så småt ved at skifte til den røde og modne farve.

En proces, der for Alfred Pedersen & Søn kræver store mængder energi i form af varme og lys. Faktisk er energiudgifter den klart største udgiftspost for tomatproducenten. Derfor vil en CO2-afgift, hvor virksomhederne betaler afgift af sin udledning, også ramme en sådan fødevareproducent hårdt.

Regeringen og Folketingets partier står over for snart at skulle forhandle om netop en CO2-afgift i forbindelse med en grøn skattereform. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, var mandag taget til Fyn for at få direktør hos Alfred Pedersen & Søn Mads Pedersens besyv på sagen. Direktøren advarer om risikoen for, at Alfred Pedersen & Søn må flytte sin produktion ud af Danmark, hvis der kommer en hård CO2-afgift. 

- Vi håber, at man kan finde et kompromis. Vi vil gerne være med til at bidrage til den grønne omstilling. Men vi ser gerne, at man får nogle betingelser, så man kan få tilskud til en omlægning. Eller at der indføres en afgiftssammensætning, som gør, at man stadig kan producere i Danmark og lave kvalitetsvarer, siger Mads Petersen. 

Høje energipriser presser

Direktøren forklarer, at siden priserne på CO2-kvoter og energipriserne allerede er steget eksplosivt, vil en hård CO2-afgift kunne risikere at være det endelige dødsstød for en produktion i Danmark. Det vil føre til færre danskproducerede varer og arbejdspladser. Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen deler Mads Petersens bekymring. 

- Hvis vi tror, at vi kan lave grøn omstilling ved at tage dansk fødevareproduktion, hive det op og flytte det til udlandet, så driver man klimanationalisme og ikke grøn omstilling. Det ville være en katastrofe for den grønne omstilling og for planetens fremtid. Og det ville være tudetosset for det danske arbejdsmarked, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre-formanden ser derfor gerne, at man overkompenserer for en CO2-afgift med tilsvarende afgiftslettelser på andre måder, der betyder, at det stadig vil gunstigt for den danske fødevareproduktion at blive inden for landets grænser.

Folketinget skal diskutere en grøn skattereform ovenpå en række modeller for en CO2-afgift, der for nyligt blev præsenteret af en ekspertgruppe. Alfred Pedersen & Søn beskæftiger sammenlagt cirka 300 medarbejdere.

Læs også