Milliardhandel: Novo Holdings sælger landbrugsvirksomhed til amerikanere

FMC opkøber Novo Holdings' porteføljeselskab,. københavnske BioPhero ApS, der producerer feromoner til bekæmpelse af skadedyr i marken.

200 millioner dollars – eller hvad der svarer til cirka 1,4 milliarder kroner.

Så meget skulle FMC betale for porteføljeselskabet til Novo Holdings, BioPhero ApS. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Novo Holdings.

BioPhero, der har hovedkontor i København, beskæftiger sig med produktion af feromoner til bekæmpelse af skadedyr i landbruget. Virksomhedens mål er at gøre landbruget mere bæredygtigt ved at gøre det muligt at anvende feromoner til skadedyrsbekæmpelse i rækkeafgrøder.

BioPhero har udviklet en bioteknologisk proces til fremstilling af feromoner, som ifølge pressemeddelelsen produceres til en »væsentligt lavere pris« og med »færre produktionstrin sammenlignet med traditionelle kemiske syntesemetoder«. Den tidlige forskning, som virksomheden blev grundlagt på, blev støttet med et forskningslegat på 700.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden i 2014 og endnu et forskningslegat på 2,5 millioner kroner fra Novo Seeds i 2016. Virksomheden blev senere udskilt fra Danmarks Tekniske Universitet.

- I BioPhero er vi meget glade for at få muligheden for at accelerere vores udvikling og bane vejen til det kommercielle marked ved at gøre feromoner bredt tilgængelige, siger Dr. Irina Borodina, der er medstifter og Chief Scientific Officer for BioPhero, og fortsætter:

- Novo Holdings’ tidlige investeringer har været en afgørende faktor for væksten i vores virksomhed. 

Novo Holdings investerer i førende bioindustrielle virksomheder, der beskæftiger sig med at løse miljø- og klimarelaterede udfordringer, og salget af BioPhero markerer Novo Holdings’ første frasalg af et
bioindustrielt selskab.

Danske rødder, globale ambitioner

På ganske få år har BioPhero gennemgået en stor forvandling fra idéstadie til universitets-spin-out – og har nu taget skridtet endnu videre og er blevet til en virksomhed, der er på vej ind på det globale marked for bæredygtig plantebeskyttelse. BioPhero vil bibeholde sit hovedkontor i København efter FMC’s opkøb.

- Vi har stærke akademiske miljøer, såsom på Danmarks Tekniske Universitet, hvor BioPhero har sine rødder, der fokuserer på at skabe løsninger baseret på bioteknologi. Kombineret med en stigende interesse for at investere i bæredygtige løsninger inden for landbruget og på andre områder, er det mit håb, at vi vil se flere succeser som denne i fremtiden, siger Søren Møller, Managing Partner i
Novo Seeds.

I kraft af sin status som en global virksomhed inden for landbrugsvidenskab har FMC store muligheder for at bringe feromonteknologien ud til mange flere landbrugsmarkeder rundt om i verden.

- Vi ser frem til at kunne tilføje en omfattende feromonplatform til vores biologiske forretningsområde og til at byde BioPhero-teamet velkommen i FMC, siger Mark Douglas, præsident og adm. direktør i FMC.

Købet af BioPhero forventes endeligt gennemført inden udgangen af tredje kvartal 2022.

Læs også