Danish Crown sender 105 øre pr. kilo tilbage i restbetaling til slagtesvineproducenter

Danish Crown kommer ud af regnskabsåret 2018/19 med stigning i omsætning på seks procent og overskud på primær på 2,5 milliarder kroner. 1,26 milliarder kroner ryger tilbage til ejerne.

- Det har været et år, hvor vi som ejere har været hele følelsesregisteret igennem. Vi er gået fra dyb krise til gode priser på grisekød.

Sådan lyder det fra Danish Crown-formand Erik Bredholt i forbindelse med, at Danish Crown nu har præsenteret resultaterne fra regnskabsåret 2018/19.

Sammen med sine ejere har Danish Crown oplevet en eksplosiv vending på verdensmarkedet for grisekød. Samtidig har der været en positiv udvikling i koncernens forædlingsaktiviteter, så resultatet af den primære drift stiger 21 procent fra 2.1 milliarder kroner i 2017/18 til 2,5 milliader kroner i 18/19. Omsætningen i den overståede regnskabsår endte 56,5 milliarder kroner – en stigning på tre milliarder kroner siden seneste regnskabsår, hvilket svarer til 6 procent.

Fra direktør i Danish Crown Jais Valeur, lyder det:

- Det er et solidt regnskab. Vi ser en god udvikling i vores forædlingsselskaber, og priserne på grisekød er steget med rekordfart, så hvor afregningen til ejerne i første halvår var kritisk lav, så har vi haft et andet halvår, hvor det har været en god forretning at levere grise til Danish Crown. Årets sidste 2-3 måneder var rigtigt gode, så nu handler det om at holde fast og fortsætte udviklingen, siger han.

Over en krone i efterbetaling

Bestyrelsen i Danish Crown indstiller, at der samlet udbetales 1,258 milliarder kroner i restbetaling og forrentning af andelskapitalen til ejerne. Afregningen for grise er i gennemsnit hævet med 93 øre pr. kilo hen over året, og restbetalingen til ejerne bliver på 105 øre pr. kilo for grise. Alt i alt svarer det til cirka 700.000 kroner ekstra for en gennemsnitlig leverandør af grise.

Restbetalingen for soandelshaverne bliver henholdsvis på 90 øre.

Samtidig indsættes der på ejernes personlige andelshaverkonti 6 øre pr. kilo til leverandører af grise og søer og 12 øre pr. kilo til kreaturandelshaverne. Dertil kommer en forrentning af ejernes andelskapital på, hvad der i gennemsnit svarer til 3 øre pr. kilo for kreaturer og 2 øre pr. kilo for grise og søer.

Som sin direktør så taler bestyrelsesformand Erik Bredholt også om at fastholde udviklingen.

- Nu handler det om at holde momentum og udvikle Danish Crown, så fundamentet under den danske produktionen af slagtegrise styrkes med det klare mål at sikre både den danske produktion og arbejdspladserne på slagterierne, siger Erik Bredholt.

Fuld fokus på 4WD-strategi

Finansielt går Danish Crown styrket ud af året. Den rentebærende gæld er netto nedbragt med 800 millioner kroner, og det har styrket koncernens balance.

- Nu har vi fuld fokus på de projekter, der er sat i søen for at nå vores målsætning i 4WD-strategien, hvor vi skal være 60 øre foran de lande, vi måler os med i Europa. I løbet af året er vores konkurrenceevne forbedret med 17 øre. Vi er stadig et godt stykke fra vores målsætning, så vi skal have løftet værdiskabelsen på vores stærke mærkevarer og gennem organisk vækst i koncernen bredt set, siger Jais Valeur.

Stor stigning i salg til Kina

Eksporten til Asien og særligt Kina, som er hårdt ramt af Afrikansk Svinepest, er løftet betragteligt i løbet af 2018/19 for Danish Crown. Det samlede salg af grisekød alene til Kina er steget med 29 procent målt i kilo. Den samlede værdi er gået 63 procent frem.

-  Hele organisationen fra salg over planlægning og logistik til medarbejderne ude på slagterierne og i frysehusene har vist en enestående omstillingsparathed og ydet en forbilledlig indsats. Derfor har vi formået at drage fordel af den globale markedssituationen. Nu skal vi bruge det momentum, vi har i øjeblikket, til at opbygge langsigtede positioner ikke bare i Kina, hvor vi har åbnet vores første fabrik ved Shanghai, men også i Sydøstasien og Japan, siger Jais Valeur.

»Udfordret« år for Danish Crown Beef

Indtjeningen i Danish Crown Beef, som dækker koncernens oksekødsforretning i Danmark og Tyskland, har været udfordret. Årsagen er først og fremmest et svagt marked for især huder og biprodukter.

Noteringen er i gennemsnit faldet 1,57 kr. pr. kilo. Derfor er der igangsat en række initiativer for at løfte og genskabe indtjeningen i Danish Crown Beef hurtigst muligt, oplyser Danish Crown. Restbetalingen for kreaturandelshaverne bliver i år på 80 øre pr. kilo. 

 

 

Nøgletal for Danish Crown

Mio. kr.

2018/19

2017/18*

Omsætning

56.506

53.551

Resultat af primær drift

2.522

2.394

Årets resultat af fortsættende aktiviteter

1.953

1.952

Årets resultat af ikke fortsættende aktiviteter

-785

-591

Balance

28.443

27.980

Egenkapital

7.361

7.540

Andelshaverleverancer, mio. kg.

1.196

1.276

Antal medarbejdere (gennemsnit)

23.052

21.769

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også