bannerPos

LDM lukker ned i sag om tillægsoversigt

LDM-formand Kjartan Poulsen ønsker ikke at uddybe hvilken fase det er, som man er i omkring Arlas tillægsoversigt, som gør, at foreningen ikke ønsker at udtale sig.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
11-02-2020 07:35
Gennem længere tid har producentforeningen LDM kraftigt kritiseret Arla for ikke ville at udlevere en fuldstændig liste over alle tillæg. Den liste Arla har udleveret, er man ikke tilfreds med. Men nu lukker kritisk forening ned for kommentarer i sagen.

Der har langt fra været tilfredshed med den oversigt over tillæg, som Arla i slutningen af januar lagde ud i sit system »Arla Farmers«.

En oversigt som skulle lukke munden på kritikerne i producentforeningen LDM.

Ifølge LDM giver oversigten slet ikke godt nok svar på det, man har efterlyst, som blandt andet er en fuldstændig liste over alle tillæg i alle de lande, Arla har leverandører af mælk, og ikke mindst begrundelsen for dem.

I sidste uge lød det fra LDM i et ekstraordinært nyhedsbrev, at man vil fortsætte sit arbejde med at skabe transparens i Arla, og »ens pris eller i det mindste ens muligheder for alle.«

Fra LDM lukker man dog nu ned for den offentlige kritik af Arla.

I et nyt nyhedsbrev lyder det, at man nu vil skrue ned for kommunikationen i sagen.

I nyhedsbrevet bliver det gentaget, at LDM stadig på ingen måde føler at have fået svar på spørgsmålet til Arla om hvilke tillæg, satser og tilhørende kriterier, der gælder i de forskellige andelshaverlande.

- Pressen har vist stor interesse for LDM's reaktion. LDM er gået fuldt ind for åbenhed i LDM's indsats, men i øjeblikket er uoverensstemmelsen gået ind i en fase, hvor foreningen er nødt til at være mere tilbageholdende med oplysninger til pressen end hidtil. Vi håber, at medlemmerne har forståelse for beslutningen, skriver LDM-formand, Kjartan Poulsen i nyhedsbrevet.

Over for Effektivt Landbrug ønsker LDM-formanden ikke at uddybe noget om, hvad det er for en fase, som man er gået ind, som betyder, at man nu er mere tilbageholdende.

Men er I i dialog med Arla om det her?

- Ja, det kan man jo diskutere. Men jeg kan faktisk ikke sige noget, siger Kjartan Poulsen.

Mente opgaven var løst

Fra bestyrelsesmedlem og formand for de danske andelshaveres fælles forum, Steen Nørgaard Madsen, lød det for små to uger siden, efter at oversigten var lagt ud på »Arlas Farmers«, at Arla har leveret netop det, der er blevet spurgt efter.

- Nu har vi leveret en oversigt over de forskellige tillæg præcis som aftalt. Så for nuværende mener jeg, at vi har løst opgaven.

- Jeg vil ikke sige, at det tidligere har været svært at få de oplysninger – det har kun krævet en telefonopringning – men nu er der en oversigt, der giver et samlet overblik over krav i forhold til hjerte 1- og 2-mælk, tilgængelighedstillæg, tillæg for haner, der giver mulighed for hurtigere tømning… Kort sagt hvad der findes af tillæg rundt omkring i Arla, lød det fra Steen Nørgaard Madsen.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36226 artikler)Prev1234567181018111812Next