bannerPos

Frustreret landmand: - Der foregår en grundvands-skrækkampagne

Alexander Dornwirth

Videojournalist
13-07-2019 08:00
Ib Poulsen i Lunderød nær Tølløse er en af de mange landmænd, som er blevet ramt af det vedtagne forbud om, at der ikke fremover må sprøjtes i nærheden af de boringsnære beskyttelsesområder. De såkaldte BNBO-arealer.

Ib Poulsens nabo og gode netværkspartner Ole Olsen er i den forbindelse godt og grundigt træt af, at der reguleres så kraftigt med hensyn til brugen af pesticider.

- Jeg tror, at det er følelser man har blæst op, at nu løser man et stort problem ved at lave de her BNBO-zoner, men det løser ikke noget problem, siger Ole Olsen.

- Der er jo ikke mere kemikalienedsivning, hvis der i det hele taget er nogen omkring en boring, end der er alle mulige andre steder. Rigtig meget grundvand bliver dannet i ådale, hvor der ikke er nogen BNBO-restriktioner. Så hvorfor lave dem heroppe på en bakketop, hvor der er stiv lerjord og meget ringe chancer for, at der er nedsivning af kemikaler, hvis der i det hele taget er nogen nogen steder, lyder det fra landmanden.

Sprøjteforbuddet vil betyde, at Ib Poulsen ikke længere må benytte sprøjtemidler på rundt regnet 2.000 kvadratmeter af hans arealer. Et tal som Ole Olsen har en formodning om vil stige på grund af folkestemningen.

- Hvis det her ligesom ikke bliver manet til jorden, så er jeg ret sikker på, at så vil de der BNBO-cirkler vokse med årene. De vil blive større og større, og hver gang, man skal lave et eller andet politisk hurlumhej, så skal de lige øges engang, så skal de værre større, for nu skal vi sikre Danmarks grundvand, siger Ole Olsen.

Ole Olsen mener, der kører skrækkampagner i forhold til landbruget, og det tror han, der er flere grunde til.

- Blandt andet er landbruget en lille minoritet, når man kigger på vælgere, og så spiser vi jo allesammen mad. Så hvis man ligesom kan komme med nogle skrækkampagner, at "uha, nu går det ud over vores fødevarer," det er jo noget alle reagerer på. Men det er at skyde gråspurve med kanoner at lave sådan noget her. For vi har i forvejen et miljøministerium, som kontrollerer, det vi laver, siger han.

Der er ikke noget galt med at være opmærksom på kemikalieforbruget i Danmark mener Ole OIsen. Men der bør være en rimelighed i opmærksomheden set i forhold til landbruget.

- Det er kun omkring én procent af Danmarks samlede kemikalieforbrug, som landbruget forbruger. Og rigtig mange procent bliver brugt hjemme i hr. og fru Danmarks husholdning, siger Ole Olsen.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.
Side 1 af 1607 (32122 artikler)Prev1234567160516061607Next