bannerPos

Frustreret landmand: - Der foregår en grundvands-skrækkampagne

Alexander Dornwirth

Journalist
13-07-2019 08:00
Ib Poulsen i Lunderød nær Tølløse er en af de mange landmænd, som er blevet ramt af det vedtagne forbud om, at der ikke fremover må sprøjtes i nærheden af de boringsnære beskyttelsesområder. De såkaldte BNBO-arealer.

Ib Poulsens nabo og gode netværkspartner Ole Olsen er i den forbindelse godt og grundigt træt af, at der reguleres så kraftigt med hensyn til brugen af pesticider.

- Jeg tror, at det er følelser man har blæst op, at nu løser man et stort problem ved at lave de her BNBO-zoner, men det løser ikke noget problem, siger Ole Olsen.

- Der er jo ikke mere kemikalienedsivning, hvis der i det hele taget er nogen omkring en boring, end der er alle mulige andre steder. Rigtig meget grundvand bliver dannet i ådale, hvor der ikke er nogen BNBO-restriktioner. Så hvorfor lave dem heroppe på en bakketop, hvor der er stiv lerjord og meget ringe chancer for, at der er nedsivning af kemikaler, hvis der i det hele taget er nogen nogen steder, lyder det fra landmanden.

Sprøjteforbuddet vil betyde, at Ib Poulsen ikke længere må benytte sprøjtemidler på rundt regnet 2.000 kvadratmeter af hans arealer. Et tal som Ole Olsen har en formodning om vil stige på grund af folkestemningen.

- Hvis det her ligesom ikke bliver manet til jorden, så er jeg ret sikker på, at så vil de der BNBO-cirkler vokse med årene. De vil blive større og større, og hver gang, man skal lave et eller andet politisk hurlumhej, så skal de lige øges engang, så skal de værre større, for nu skal vi sikre Danmarks grundvand, siger Ole Olsen.

Ole Olsen mener, der kører skrækkampagner i forhold til landbruget, og det tror han, der er flere grunde til.

- Blandt andet er landbruget en lille minoritet, når man kigger på vælgere, og så spiser vi jo allesammen mad. Så hvis man ligesom kan komme med nogle skrækkampagner, at "uha, nu går det ud over vores fødevarer," det er jo noget alle reagerer på. Men det er at skyde gråspurve med kanoner at lave sådan noget her. For vi har i forvejen et miljøministerium, som kontrollerer, det vi laver, siger han.

Der er ikke noget galt med at være opmærksom på kemikalieforbruget i Danmark mener Ole OIsen. Men der bør være en rimelighed i opmærksomheden set i forhold til landbruget.

- Det er kun omkring én procent af Danmarks samlede kemikalieforbrug, som landbruget forbruger. Og rigtig mange procent bliver brugt hjemme i hr. og fru Danmarks husholdning, siger Ole Olsen.

Strammere krav i ny ordning

Tilsagnskrav vægter miljøeffekter højere end bedriftsstørrelsen i ny ordning til kvæg og gartneri.

EU-tilskud hjalp generationsskifte i mål

En støtteordning med tilskud fra EU var med til at gøre et generationsskifte muligt for far og søn i Thy. Forarbejde og rådgiver-hjælp sikrede dem en smidig proces, mener de.

Knap halvdelen af rapsmarkerne skal sprøjtes mod jordlopper

Planteavlskonsulenterne har i denne uge fundet bekæmpelsesbehov for larver i 45 procent af rapsmarkerne landet over.

Moderne kameraløsninger gør det nemt at overvåge bedriften inde og ude

Overvågning af landbrugsbedrifter vinder frem. Optagelserne kan dokumentere adfærd overalt og brugs som værn mod aktivister eller til efteruddannelse, når udførte arbejdsopgaver filmes og evalueres.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Nyt bejdsemiddel mod rapsjordlopper

Efter EU's forbud mod insektbejdse med neonikotinoider er der behov for en anden type bejdse til blandt andet rapsudsæd. Corteva har nu midlet Lumiposa klar, som også vil aflaste den stigende pyrethroid-resistens.
Side 1 af 1664 (33268 artikler)Prev1234567166216631664Next