LandbrugNord kom forbi...

Dyrt opkøbt jord og banklån i schweizerfranc satte i 2015 en stopper for Peter Aage Jensens liv som selvstændig mælkeproducent. Vendelboen gav ikke op. Nu driver han en mælkeproduktionsejendom igen ved Flauenskjold, takket være hans hustru, Charlotte, og en økonomisk partner. Marcus Nielsen kører fra Mors til Sønderjylland og henter sine fem første moderfår til sin avlsbesætning af Hvidhovedet Marksfår. - Jeg har aldrig haft noget med får at gøre før, men syntes, at det kunne være sjovt at starte op, siger han. - Der var faktisk engang, jeg tænkte, at jeg helst ville være almindelig lønmodtager, fordi det var lettest. Men så var der nogle penge, der brændte i lommen for at komme ud at købe min egen traktor, og jeg har siden fundet ud af, at jeg trives bedst sådan her. Det siger Peter Jørgensen, Hvarre Søgaard Maskinstation, Hobro. - Jeg kan også godt lide at arbejde med køer, men gederne har bare et eller andet, som køerne ikke har. De er mere nysgerrige, aktive og lettere at håndtere, fortæller Mirjam van den Dool, som føjer 140 malkegeder til produktionen på Lykkegaarden ved Aggersund, hvor der på det tidspunkt i forvejen er 300 malkekøer. Da Oleksandr Abrieiev sidste år overtager en kyllingeproduktion ved Gedsted i Vesthimmerland, er det kulminationen på mange års målrettet arbejde mod at blive selvstændig landmand i Danmark. I april driver han en produktion på én million slagtekyllinger om året i to ejede og fire lejede kyllingehuse. Christian Buus Jakobsen starter i lejede bygninger på Ny Bajensgaard ved Dybvad. Bygninger, som hans arbejdsgiver har købt, for at få fingrene i jorden. Far og søn, Ole og Simon Larsen, tager Danmarks største Lely Vector-anlæg i brug ved deres 500 malkekøer, ungdyr og goldkøer. Dyrene fodres af tre foderrobotter, ligesom der også malkes i malkerobotter. Jonas Risager viser sit barmarksprojekt frem lidt uden for Hjørring. Et staldanlæg med plads til 530 køer. Der er blandt andet foderkummer på det forhøjede foderbord midt gennem stalden. Mads Rubæk sælger grøntsager til storkøkkener, restauranter og som andelskasser til private, der køber en andel af årets høst. Han driver virksomheden MarkLiv, som er en stor køkkenhave ved Hjørring, der dyrkes regenerativt økologisk, hvilket betyder, at der røres så lidt ved jorden som overhovedet muligt. Da minkbranchen blev aflivet, satser Kirsten Holgaard på at gøre sin gårdbutik – der ellers kun var tænkt som en hobby – til sit levebrød, lidt udenfor Hjørring. Andreas Larsen har altid gået efter at blive selvstændig. Det lykkedes i 2019. Tre måneder efter startede han med at bygge ny kostald med plads til 420 køer og køber ejendom nummer to udenfor Hjørring. I dag har han 620 røde malkekøer.

Læs også