Finalisterne til Årets Landsby er fundet

I et meget skarpt felt er landsbyerne Asaa og Voerså i Vendsyssel videre til finalen i Årets Landsby 2022.

Rekordmange landsbyer har i år haft fokus på tiltag målrettet at forbedre den mentale og fysiske sundhed i kampen mod ensomhed og mistrivsel. I hvert fald hvis man skal tolke på antallet af ansøgninger, som er tikket ind til Årets Landsby 2022.

Fondsfinansierede foreningsaktiviteter, plejehjemsfrivillige, folkekøkkener og hjertecaféer er bare nogle af de aktiviteter, som finalisterne har beskrevet i deres ansøgning indenfor temaet »En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden«. Derfor er Asaa i Brønderslev Kommune, Voerså i Frederikshavn Kommune og Holtug i Stevns Kommune udpeget som de tre finalister, der skal kæmpe om titlen som Årets Landsby 2022.

- På tværs af generationer og geografi er vores mentale og fysiske sundhed under pres. Derfor har vi brug for at vise hinanden, at landsbyerne kan spille en afgørende rolle i den fælles kamp mod mistrivsel. Asaa, Voerså og Holtug er gået forrest ind i den kamp, og jeg glæder mig til at se, hvordan vi kan tage ved lære af dem, udtaler formanden for bedømmelseskomitéen for Årets Landsby, Helene Simoni Thorup og fortsætter:

- I den næste tid skal vi for alvor lære dem at kende, og jeg er ikke i tvivl om, at de kommer til at bidrage med uvurderlig inspiration for landsbyer landet over.

De tre landsbyer i finalen får besøg af dommerkomitéen i august. Derudover vil vinderlandsbyen blive fejret med en kåringsfest den 1. oktober.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen »En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden«, hvor landsbyerne er opfordret til at sætte ord på, at de har været en udstrakt hånd for beboere, nye som gamle.

Læs også