Lely Vector vises frem

Den nyeste automatik indenfor foderstyring vises frem på kvægbruget Stierslevgaard ved Fjerritslev, når de slår dørene op til åben stald i næste uge.

På Stierslevgaard ved Fjerritslev vil mælkeproducenten Ole Larsen byde indenfor på tirsdag den 17. januar, når han med blandt andre Lely Center Herrup holder åben stald.

- Vi byggede ny kostald for snart et par år siden nu, fortæller Ole Larsen, der er sjette generation på ejendommen.

Ved et tidligere arrangement på ejendommen fortalte han, at det ikke var et svært valg, at der skulle være malkerobotter i stalden, da den blev bygget i 2021.

- Sådan som vores samfund er skruet sammen i dag, var det ret indlysende, at vi skulle have robotter, lød det fra Ole Larsen.

Han er stor tilhænger af automatik, og foruden de seks nye Lely A5-malkerobotter til de godt 400 årskøer, er der blandt andet Lely Vector automatisk foderstyring på bedriften.

- Vi bruger kun én slags fodringsmaskine her – og det er Lely Vector – både til køer og kvier, fastslår Ole Larsen.

Fleksibelt fodersystem

Der er i alt tre såkaldte MFR (mixing- and feeding-robot) på bedriften. Den ene sørger for foder til ungdyr og goldkøer, mens den anden fodrer malkekøerne i den nye stald.

En MFR passer til cirka 120-140 årskøer. Foderet får hver påfyldt i foderkøkkenet, hvor der i hver ende er en kran til at fylde foderet i mixeren med.

MFR’en kan rumme 600 kg foder pr. gang, og den kan kombinere foderplaner, så den kan have med ind til flere hold ad gangen. Og er ifølge Lely et fleksibelt system, og man kan fodre med stort set hvad som helst såvel majs- og græsensilage som helsæd og biprodukter.

Der vil til åben stald-arrangementet ifølge arrangørerne være rig mulighed for at se både foderkøkken Lely Vector i aktion og at få et indblik i hverdagen med automatisk fodring.

Klima på dagsordenen

Udover at Ole Larsen vil fortælle om sin bedrift, vil der på dagen desuden være indlæg om klimaregnskab ved Arla. Ligesom Sparekassen Danmark vil fortælle om finansiering og ESG-regnskab.

Åben stald-arrangementet finder sted i tidsrummet fra klokken 10-15.

Læs også