Vandingsanlæg med gigantisk bredde
Det østrigske firma Bauer tilbyder vanding i flere hundrede meters bredde og diameter med sit Pivot-vandingsanlæg, hvor de første eksemplarer har fundet vej til Danmark.

Kraftige hjul gør at vandingsbommen stille og roligt kører rundt på marken, hvor Pivot-systemet stille og roligt doserer den indstillede vandingsmængde.
I 2019 blev det første Pivot-vandingsanlæg opsat og taget i brug, og nu er anlæg nummer to også kommet til hos Paul Hilhorst og Jørgen Jacobsen, der sammen driver landbruget Busholm ApS ved Løgumkloster.
Det første anlæg med en bredde på lige knapt 450 meter – helt præcist 446 meter, der har givet knapt 900 meter i vandingsdiameter. Et anlæg der har kørt en sæson med godt resultat.
Det nye anlæg nummer to er på godt 400 meter, hvoraf den yderste del er en svingarm, der sørger for at vandingen når helt ud i hjørnerne og vander marken, hvor der dyrkes kartofler.
Dosering og tryk
Begge anlæg bruges dog i alle afgrøderne som majs, byg og frøgræs og hestebønner, men det er især i kartofler, at anlægget har været endda yderst velegnet. Det handler nemlig ikke bare om vanding, men også dosering.
- Anlægget har en kæmpe fordel i kartofler, forklarer Jacob Johnsen, salgschef hos Bauer i Danmark og resten af Skandinavien.
Fordelen ved Pivot-anlægget er, at vandingsarmen kan køre hele døgnets 24 timer langsomt rundt, hvor den med sit lavtryksystem doserer med fem millimeter »regn« over kartoflerne, og hvor der er taget højde for fordampning.
- Der vandes tættere på planten, og det giver mindre vandafdrift, og mindre vand går til spilde, forklarer Jacob Johnsen.
Sparer tid
Det var inspiration fra Canada, der blandt andet har ført det første Pivot-anlæg til Paul Hilhorsts marker.
Han har tidligere arbejdet med netop kartofler i Canada, hvor han oplevede hvor nemt det var at flytte de store vandingsanlæg rundt.
- Det sparer masser af tid og har den fordel, at vi også kan køre under anlægget, når der skal arbejdes i marken.
Der er ikke mindre end 2,5 meter i højden under anlægget og 60 meter mellem hvert hjulsæt.
Og det med tiden er også noget salgskonsulent hos LH Bio i Vojens, Svend Højrup, der har solgt de to Pivot-anlæg, har noteret sig – og det er ikke det eneste, der taler til anlæggets fordel:
- Tidsbesparelsen er enorm. Man sparer arbejdskraft – det bliver flere timer dagligt. Og så bruges der mindre diesel, konstaterer Svend Højrup – sidstnævnte fordi traktorerne ikke skal flytte og trække en traditionel vandingsmaskine rundt, da Pivot-anlægget via en centralt og fastmonteret pumpetårn på marken trækker den store sprøjtebom rundt.