En god nyhed til 2022-sæsonen

I flere omkringliggende lande er Goltix Gold fra Adama, der giver en bedre effekt på ukrudtet, allerede blevet godkendt.

Nogle af ukrudtsarterne skal man ud at ramme ad flere omgange, fordi de spirer over lang tid.

Inden udgangen af maj forventer Adama at få en godkendelse af Goltix Gold, der allerede er blevet godkendt i flere lande omkring os – blandt andet Sverige, Tyskland og Litauen.

- Vi har taget produktet ind i Danmark, fordi der ses op til 10 procent bedre effekt på ukrudtet end den, der er på den klassiske Goltix SC 700, fortæller Lars Kruse Andersen fra Adama.

- Grunden til den forøgede effekt findes i formuleringen af Goltix Gold. Aktivstoffet er indkapslet på en måde, der giver en forbedret beskyttelse imod solens UV-stråler. Solens UV-stråler er med til at nedbryde aktivstoffer generelt, lyder forklaringen.

Det kolde forår

- 2021 bliver et sent år på grund af et koldt forår, hvor vi sent er kommet ud at sprøjte. Hvis vi skal ud med jordmiddel tidligt, skal det kunne holde indtil rækken lukker eller længere (til midten af juni), så det er vigtigt med en lang virkningstid, påpeger Lars Kruse Andersen og fortsætter:

- Goltix Gold holder på aktivstoffet i længere tid. Jo mere effekt vi kan trække ud af ukrudtsmidlerne, des bedre og lavere er miljøbelastningen med den samme indsats og dermed en bedre effekt overfor ukrudtet.

Når der er jordfugt – enten ved såning eller efterfølgende nedbør – spirer ukrudtet frem og ofte ad flere omgange, afhængig af temperaturer og jordfugt.

- Når varmen kommer, spirer pileurterne oftest frem, og her vil vi med bare en smule ekstra effekt fra Goltix Gold, få en stor håndsrækning på netop pileurter, spildraps med flere. Og ekstra effekt med samme indsatser er i hvert fald værd at tage med, understreger Lars Kruse Andersen.

Samme strategi

- Goltix Gold forventes at være klar til 2022-sæsonen. Vi markedsfører dog stadig den klassiske Goltix SC 700. Blandingsforholdet er den samme i Goltix Gold, som i Goltix SC 700, og strategien er, som vi kender den. Tre-fire sprøjtninger – for eksempel 0,75 liter pr. kørsel. Dog maksimalt tre liter pr. hektar på en hel sæson, fortæller Lars Kruse Andersen.

Han anbefaler, at den første sprøjtning bør være med en relativ høj mængde Goltix Gold, da hvidmelet gåsefod gerne spirer både tidligt, normalt og sent.

- Derfor opnås der en god effekt med en høj mængde Goltix Gold tidligt, som er med til at sikre en langvarig jordeffekt, lyder forklaringen.

De næste to sprøjtninger køres 0,5 liter pr. hektar, og der sluttes af med 1 liter pr. hektar ved den sidste behandling. Det er for at opnå landtidsvirkning overfor de ukrudtsarter, som spirer frem sent – som hvidmelet gåsefod, sort natskygge med flere.

Især en fordel i roer

- Vi skal have så meget ud af produkterne som muligt, og nogle af ukrudtsarterne skal man ud at ramme ad flere omgange, fordi de spirer over lang tid (for eksempel melder). Derfor er et produkt som Goltix Gold med længere virkningstid især en fordel i roer.

Goltix Gold passer endog ganske godt til det utilregnelige danske forårsklima, og giver op til 10 procent bedre effekt.

Sørg dog for at der ikke nattefrost lige efter såning idet frosten svækker roerne og påvirkningen af sprøjtningen kan skade. Nattefrost før sprøjtning betyder ikke noget.

- Så tjek vejrudsigten, lyder rådet fra Lars Kruse Andersen, der slutteligt oplyser, at der – ligesom den almindelige Goltix SC 700 – tilsættes 0,5 liter olie pr. hektar inden, når der blandes med Goltix Gold.

Læs også