Strube-frø med ensartet fremspiring og topudbytter

Strubes frøscanning og frøpriming sikrer en ensartet og meget høj fremspiring, som er garant for gode resultater.

Anders Høegh har været fuldt tilfreds med den flotte og ensartede fremspiring af Strubes sorter.

- Vi lyver ikke, når vi siger, at Strube altid ligger i den bedste tredjedel, når vi taler om fremspring, og det er uanset hvilket land eller forsøgsserie, vi evaluerer.

Kristian Nørby Nielsen, productmanager hos Strube, kan med tilfredshed konstatere, at roefrøene fra firmaet har en høj kvalitet.

Anders Høegh, som driver I/S Nørrehave ved Holeby på Lolland, har netop leveret cirka 16 hektar roer af Strube-sorterne Nasser og Klimt. Han kan kun bekræfte, hvor vigtig den ensartede fremspiring betyder.

- Vi har haft fuldt plantetal lige fra den tidlige start. Det har gjort, at vi har kunne time vores ukrudtsbekæmpelse, så vi ikke har skadet nogle små roer med de planteværnsmidler, vi har til rådighed, fortæller Anders Høegh.

Udbyttet endte på 16,2 tons sukker pr. hektar med en sukkerprocent på omkring 18,5 i gennemsnit, hvilket i den grad er tilfredsstillende. Dog syntes Anders Høegh, at roerne så lidt små ud, da han tog dem op.

- Men når alle planterne er der, giver det ikke plads til kæmpe roer, og udbyttet taler jo for sig selv, lyder det med et smil fra roedyrkeren.

Strube-frø med høj spireevne

- Alle Strubes frøpartier bliver 3D-scannet, før de kommer ind i produktionen. Ved scanningen har vi mulighed for at se »ind i frøet«, og på den måde få en viden om, hvor meget kim, eller »madpakke«, der er i frøet, forklarer Kristian Nørby Nielsen og fortsætter:

- Det er denne »madpakke«, frøet skal bruge ude i marken for at genere en hurtig fremspiring. Ikke mindst så bestemmer størrelsen af »madpakken« hvor meget spirekraft, det enkelte frø besidder, og det er især vigtigt under vanskelige vejrhold – for eksempel ved et meget koldt eller tørt forår.

Alt der scannes opgøres i tal, og derfor kan Strube måle på de enkelte partier og løbende forbedre det. Ud fra scanningerne kan man indstille sorterings- og rensemaskiner.

Frøpriming øger spiringshastighed

Ved priming (frøaktivering) opnås en endnu hurtigere og ikke mindst ensartet fremspiringshastighed. Ifølge Kristian Nørby Nielsen »efterligner man naturen under meget kontrollerede forhold«.

- Kimplanten kommer hurtigere op af jorden og bliver så stærk som mulig så tidlig som mulig. Med priming sikrer vi et ekstra forspring på tre-fem dage gennem hele vækstsæsonen.

Selve arbejdet omkring priming er dog meget komplekst, og det er ekstremt vigtigt, at de medarbejdere, som udfører priming-processen har de rette kompetencer og ikke mindst den nødvendige erfaring.

- Det er langt fra alle frøfirmaer, der behersker denne proces som Strube. Det har taget Strube omkring 30 år at udvikle den nuværende teknologi. Kunsten er jo ikke, at få frøet til at spire i et »varmeskab«. Kunsten er at få det til at stoppe igen og først gå i gang igen, når frøet er i marken, forklarer Kristian Nørby Nielsen.

Læs også