Grovfoderdag med tips til sortsvalg og dyrkning

Sorter og sortsvalg inden for majs og græs i fokus på stor sønderjysk grovfoderdag

Majsen står flot i år – også på forsøgsmarken i Sivkro. Foto: John Ankersen

Hvordan klarer de enkelte sorter sig i forsøg, og hvilke nye sorter er på vej inden for majs og græs?

Det var der mulighed for at få flere bud på i forbindelse med den store grovfoderdag i Sønderjylland forleden, der blev holdt på forsøgsmarken ved Sivkro nær Løgumkloster.

Her stod repræsentanter fra de sønderjyske planteavlskontorer samt repræsentanter fra de forskellige frøfirmaer klar til at præsentere og gennemgå erfaringer og sortsvalg inden for græs og majs, samt enkelte specialafgrøder – som eksempelvis hestebønner.

Generelt konstaterede man, at der med hensyn til både majs og græs ser fornuftigt ud i år med tilfredsstillende udbytter. Omkring testning i forsøg med nye sorter, gør den hurtige udskiftning af sorter fra udbyderne det svært, at teste over flere år.

Den generelle vurdering er dog, at der ikke er så stor udbytteforskel på tidlige som sildige sorter, som man har set tidligere.

Sorter i forsøg

Blandt majsudbyderne, der alle har en række sorter med i forsøgende ved Løgumkloster finder man LG, KWS samt Aga-Saat.

Hos LG havde man to nye bejdsninger inden for majs med i år. Blandt sorterne der blev gennemgået og anbefalet finder man LG 31.207, LG 31.206 samt sorter som Emeleen, Function, Saxon og Pinnacle, der for sidstnævntes vedkommende har haft det højeste stivelsesudbytte i landsforsøgene i 2015 – 2021.

Hos Aga-Saat er det sorter som Around, Giuliana, AgaGold og Privat, der er i fokus. Hos KWS var det sorter som Sergio og Exelon, der er i fokus.

Også inden for græs var der gennemgang i forsøgsmarken, hvor DLF har flere sorter og blandinger i forsøg. Her samlede interessen sig blandt andet om hybridgræsserne.

Læs også