Der hænger stadig en del æbler på træerne hos Bølle Æbler i Andebølle.

- Det har været en fantastisk høst med rigtigt mange æbler, fortæller plantageejer Jørgen Sjøgård.

- Desværre har det ikke være så let at komme af med de store mængder. Der har været mange æbler hos alle – også i andre dele af Europa – så vi har ikke kunne sælge de store mængder. Derfor hænger der stadig æbler tilbage, lyder det.

Æblerne har Jørgen Sjøgård planer om at ryste ned i løbet af de næste par uger.

- Ellers hæmmer de næste års produktion, siger han.

Omlagde til økologi i 1989

Jørgen Sjøgård er oprindeligt uddannet økologisk landmand fra Den økologiske landbrugsskole i Åbybro. Han købte ejendommen tilbage i 1989 og omlagde den gamle æbleplantage til økologisk.

- Nogle af træerne var plantet helt tilbage i 1940’erne, så jeg plantede stort set det hele om med det samme, hvilket igen var tilfældet i 2009, hvor jeg ryddede det hele.

Jørgen Sjøgård begrunder valget om at rydde plantagen med, at der var flere æblesorter, der ikke var gode, ligesom resistensen mod især skurv var brudt.

Køber frugt med øjnene

- Det er den ved at være igen, så nu skal der tænkes i nye baner, siger han og henviser til en større og større produktion af most og især cider.

- I mange år har hovedfokus været på spiseæbler. Men med risiko for en del skurv, går det ikke længere. Til trods for økologi, vil forbrugerne have pæne æbler. Der er en tendens til, at man køber frugt med øjnene.

Øger ciderproduktionen

Så i stedet for spiseæbler, skal flere og flere æbler fremover bruges i ciderproduktionen.

- Her betyder udseendet ikke så meget. Her er det smagen, det kommer an på, og den har vi arbejdet på i godt tre år nu.

Bølle Æbler har de sidste tre sæsoner leveret æbler til Øksendrup Cider i Frørup på Østfyn.

- Her har vi efterhånden sporet os ind på smagen, så vi får en cider, der smager godt og er lidt anderledes end de andre, der er på markedet. Vi er i en løbende proces, siger Jørgen Sjøgård, der glæder sig til også at tænke i brændevin og selvfølgelig stadig få lavet most af nogle af æblerne.

Årets gang i plantagen

Plantagen er på godt to hektar.

Her slut november er spiseæblerne plukket færdige. Jørgen Sjøgård har plukket siden august, hvor de tidlige æblesorter er modne.

I løbet af vinteren skal træerne beskæres. Toppen og især kraftige sidegrene skal væk.

I løbet af foråret holdes rent under træerne med fræser. De får også lidt økologisk gødning, ligesom der bliver bekæmpet skurv med natron. Natron spredes med en sprøjte fra de allerførste grønne spidser viser sig på knopperne. Der bekæmpes frem til hen i juli.

Skadedyr forsøges holdes nede ved hjælp af feromonforvirring, der hænges i træerne i løbet af april-først i maj.

Så nås august, og så er det tid til at høste igen.

Planter