Formanden for Sjællandske Familielandbrug, Ole Karmsteen, fastslog, at foreningen trods faldende medlemstal ikke er interesseret i en fusion med en landboforening.
GENERALFORSAMLING Med flere måneders forsinkelse er det lykkedes Sjællandske Familielandbrug at afholde den ordinære generalforsamling, hvor formand Ole Karmsteen i sin beretning gjorde det klart, at foreningens faldende medlemstal er en af de helt store udfordringer.
Hvis foreningen skal overleve, kræver det, at udviklingen vendes. Det nemmeste ville være at fusionere med en landboforening, og blive den usynlige del af en fælles forening, ligesom det er gået på Sydhavsøerne, lød det fra Ole Karmsteen, der fortsatte:
- Desværre har mange landboforeninger ikke kunne modstå presset fra Bæredygtigt Landbrug og er dermed trukket i en retning, som ikke er i vores interesse. Det vil for øvrigt også køre hele dansk landbrug ud på et samfundsmæssigt sidespor. Derfor er en fusion med en landboforening ikke fristende, som det ser ud nu.
Samarbejde med Gefion
Ole Karmsteen påpegede i den forbindelse, at Sjællandske Familielandbrug i en årrække har haft et godt samarbejde med Gefion.
- Det har vi ingen planer om at ændre. Dog kan vi godt mærke, at Gefions samarbejde med DLS har gjort, at vi ikke er så interessante, som vi har været. Det bliver vi – på et tidspunkt – nødt til at tage handling på, fastslog Ole Karmsteen.
- Skal landbruget være en vigtig del af samfundsdagsordenen, eller skal vi drive landbrug på trods, og bruge fritiden på at føre retssager mod samfundet? En mindre gruppe af landboforeningsformænd, som tilsyneladende har »tabt sutten«, mener det sidste.
- Jeg mener, at hvis Danmark fortsat skal kunne kaldes et landbrugsland, skal vi være klar til dialog med det øvrige samfund. Vi skal have vores fokus på sagen og ikke på retten. Sager vindes politisk, og ved ordentlighed i vores daglige virke.
Ændring af EU-midler
Ole Karmsteen understregede, at foreningen – sammen med familielandbrugsforeninger i hele Danmark – vil arbejde hårdt for at omdirigere de EU-midler, som i en lind strøm i dag tilflyder de største produktioner.
- De skal i langt højere grad tilgodese de mindre landbrug. Bosætning og bevarelse af landbrug skal skrives ind i reglerne for at kunne få investeringsstøtte fra EU-midler.
- Vi synes, at landbruget i Danmark også skal have plads til dem, der ikke har lyst til at lede en stor vækstvirksomhed, men bare ønsker en god tilværelse med familie, dyr og planter, fortalte Ole Karmsteen i beretningen, hvor han vanen tro omtalte mange forskellige emner – blandt andet hele klimadebatten.
- Som organisation skal vi gøre, hvad vi kan for at fremtidens klimaløsninger ikke rammer landbefolkningen med afgifter, som bruges på at gøre de store byer klimaneutrale. Vi siger nej til klimaeksport til vandkantsdanmark, pointerede Ole Karmsteen blandt andet i den sammenhæng.