Der er udsigt til, at man kan udvinde mere protein af økologisk græs, end tidligere antaget. Sådan lyder det fra Vagn Hundebøll, der er vicekoncerndirektør i DLG. 

Sidste sommer kom det frem, at DLG sammen med Danish Agro og DLF – via selskabet Biorefine Denmark – havde købt Nybro Tørreri nord for Varde, og her går det nu fremad med at tilrette tørreriet til at kunne stå for udvinding af proteiner fra græs, såkaldt ekstrahering, så man kan være klar til at producere proteinerne, når græssæsonen går i gang. 

- Status på vores fabrik er, at vi er i gang med at bygge i øjeblikket i Nybro. Der arbejder vi videre med at dyrke økologisk græs af lucerne til vores produktion, siger Vagn Hundebøll, der også er administrerende direktør i Biorefine Denmark.
 
Han afslører, at der også arbejdes med at finde en ny teknologi, der kan øge udbyttet af proteiner fra græsset.
 
- Vi mener selv, at vi når at få en version 2.0 til den nye sæson, hvor vi kan ekstrahere endnu mere protein ud, end vi havde opnået i de første forsøg. Vi er derfor ret optimistiske og glade for, at det går i den retning, siger han.

Stor interesse i hele landet

Nybro Tørreri har over 50 års erfaring med at tørre både græs og lucerne, og det har været med til at gøre processen til det nye projekt nemmere at have med at gøre, lyder det fra Vagn Hundebøll.

- Vi regner med at starte proteinproduktion i maj 2021, og vi kan mærke, at der er meget stor interesse fra avlere i området, ja, sådan set fra hele landet, for det er et alternativ til de andre afgrøder, man kan dyrke.
 
- Vi satser på kommerciel drift fra dag et, og derfor tilbyder vi vores landmandskunder en attraktiv afregning, der kan konkurrere med de afgrøder, vi i forvejen kender. Vi har også afsætning af vores proteinprodukter til vores ejere, siger Vagn Hundebøll.

- Vi skal have reduceret de belastninger, der er på klima og miljø, og vi skal have en større produktion af protein i Danmark. Så for ikke at sidde på sidelinjen har vi valgt at sætte gang i et projekt, måske velvidende at det måske ikke er det, der giver de fleste penge det første år.

Vagn Hundebøll

Fokus på grøn omstilling

Det er ikke noget tilfælde, at de tre selskaber, der står bag Biorefine Denmark, netop kaster sig over produktion af mere miljø- og klimarigtig produktion af proteiner i en tid, hvor der er stor samfundsmæssig fokus på bæredygtige proteiner, og afskovning af blandt andet regnskov i Sydamerika. Også selv om produktionen af planteprotein måske ikke bliver nogen bragende overskudsforretning fra dag et.

- Vi skal have reduceret de belastninger, der er på klima og miljø, og vi skal have en større produktion af protein i Danmark. Så for ikke at sidde på sidelinjen har vi valgt at sætte gang i et projekt, måske velvidende at det måske ikke er det, der giver de fleste penge det første år, fortæller Vagn Hundebøll.
 
Det er dog ikke ensbetydende med, at selskaberne kaster penge i et dybt hul, antyder han.
 
- Vores business case viser, at økologisk produktion af protein vil kunne hænge sammen ud fra det kendskab, som vi har til markedet lige nu. Vi ser gerne, at dette set-up kan bredes ud til større dele af landbruget i Danmark – herunder den konventionelle sektor. Det kan hurtigt blive aktuelt, med de krav vi står overfor få både klima - og miljømæssigt.  

Bæredygtig på flere fronter

Under alle omstændigheder er det også væsentligt for Biorefine Denmark at kunne markere sig i forhold til debatter om grøn omstilling og bæredygtighed,
 
- Vi har bud på miljøet, vi har græs, kløver, ærter og lucerne og grønkorn, som det er nævnt før, der giver et lavere klimaaftryk. Vi får lokalt produceret protein på basis af råvarer, der er her i landet.
 
- Produkionen er også holdbart rent kommercielt, for der er også stor efterspørgsel efter protein både til foder, men også til længere ind i den humane ernæring. Jeg tror, vi vil se en udvikling, hvor forbrugerne i højere grad vil præmiere fødevarer, der baserer sig på lokalt baserede råvarer, siger Vagn Hundebøll. 
 
Med udsigterne til ekstrahering af proteiner fra græs og lucerne i Nybro, vil den grønne omstilling under alle omstændigheder få større fokus, også på grund af landbrugets indsats, mener han.
 
- Vi vil gerne stille et fyrtårn op. Det er måske ikke lige det første anlæg, der gør den store effekt på bundlinjen i vores selskaber, men vi tror på, at det her et spor, der kan være med til at dække efterspørgslen efter protein i Danmark og Nordeuropa – et spor som vi forhåbentligt kan medvirke til at gøre både bredere og længere de kommende år.

Projektet Biorefine Denmark er støttet af erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet, som i efteråret 2019 gav tilsagn om et tilskud på 14 millioner kroner.