Hele familien er samlet om maskinstation i Venslev

I Hornsherred driver familien Olsen, med far Erik og sønnen Jeppe i spidsen, Venslev Maskinstation og eget landbrug med planteavl og kødkvæg.

FAMILIEFORETAGENDE På Solbjerggaard, der ligger i Venslev nær Skibby i Hornsherred, har Erik og Jeppe Olsen, far og søn, siden 2013 sammen drevet maskinstation og eget landbrug med 250 hektar planteavl og tilhørende kødkvægbesætning på omkring 100 simmentalere.

Lis Olsen, der er gift med Erik og mor til Jeppe, er foruden de to faste medarbejdere Mads Dahl og Dennis Pedersen også en vigtig del af foretagendet.

- Jeg har været en del af det her i 40 år, fortæller Lis Olsen, der trives i livet som landmandshustru.

Erik og Lis Olsen bor på Solbjerggaard i Venslev, hvor også maskinstationen har til huse. Det er også her, kødkvægbesætningen findes.

Sønnen Jeppe Olsen er opvokset i virksomheden og blev medejer tilbage i 2013, hvor far og søn dannede et I/S.

- Jeg bor selv med min familie på en anden gård, der ligger et lille stykke herfra, fortæller Jeppe Olsen.

Gule høstmaskiner og grønne traktorer

Til denne sæson er der, i fællesskab med en nabo, indkøbt ny mejetærsker.

- Vi plejer at have en 10-12 stykker med. Og det er en noget, alle tager del i som en fælles hyggelig begivenhed.

Erik Olsen

- Den gamle Claas bliver skiftet ud med en ny 30 fods New Holland, fortæller Jeppe Olsen, der viser maskinparken frem.

- Vores pressere er også fra New Holland, så nu har vi snart kun gule høstmaskiner, siger han med et grin.

Traktorerne er dog grønne. Maskinstationen råder nemlig over fem John Deere-traktorer i varierende størrelse. Den største og nyeste er indkøbt sidste år – en 8370 R.

Dyrskuer er årets højdepunkt

Det er selvfølgelig maskinstation og planteavl, der brødføder familien Olsen, men når det er dyrskuetid, er alle mand involveret.

- Vi plejer at have en 10-12 stykker med. Og det er en noget, alle tager del i som en fælles hyggelig begivenhed, væk fra den daglige gænge, fortæller Erik Olsen.,

- De allerbedste to-tre dyr bliver udover Roskilde Dyrskue også præsenteret på skuet i Herning, oplyser Erik Olsen, der naturligvis håber, at Corona-situationen ikke medfører aflysninger af de to dyrskuer.

- Ja. Det er årets højdepunkt, og det er datterens opgave at pudse og polere dyrene, forklarer Lis Olsen.

- Og jeg er med som trækker, supplerer Mads Dahl, der har været ansat på stedet i fem år. Udover at vise dyr frem på skuerne, er han stedets allround-medarbejder, der i sæsonen fungerer som pilot på samtlige maskiner.

- Jeg er så den, der må nøjes med at køre den gamle traktor med presseren, siger Erik Olsen. Han behøver til gengæld ikke at strø dyrene med håndkraft, efter man har anskaffet en strømaskine. Den kan heldigvis også bruges på maskinstationen, til at etablere flydelag på kundernes gylletanke.

Venslev Maskinstation i tal

Drives af Erik Olsen og Jeppe Olsen.

To faste medarbejdere, Mads Dahl og Daniel Pedersen, der har været ansat i henholdsvis fem og halvandet år. I sæsonen tages ekstra mandskab ind, hvilket består af en god fast stab.

Egen plantebedrift på 250 hektar med traditionelt sædskifte. Korn og raps.

Læs også