Den stigende regnmængde har øget interessen for markdræning. Men ikke alle har råd, melder maskinstationerne.
Maskinstationerne melder om øget lyst blandt landmændene til at få drænet marker som en efterdønning af det våde vejr i både 2017 og i år.
Men der er stor forskel på, hvor meget gang, der alligevel er i den rundt omkring på bedrifterne.
- Det svinger meget alt efter, hvad landmændene har råd til. Det er gået op for landmændene, at der er et behov for at dræne mere, og at de har behov for at samle op på det efterslæb, der er. Så det hele kommer an på, om de kan få det finansieret. Der er et efterslæb, og det er bare med at komme i gang.
Drænede i afgrøderne
Sådan siger chefkonsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Claus Danefeldt Clemmensen, på baggrund af, hvad han i disse dage hører på vandrørene i branchen.
- I 2017 var der bare regn, regn, regn. Og så lige pludselig i 2018 blev der tørke. Og da var der mange, som kom i gang. Man kørte og drænede i afgrøderne, fordi man også kunne se, at der ikke var et stort udbytte, fortæller chefkonsulenten.
Det begyndte helt fra maj. Og han forklarer indsatsen i afgrøderne med, at med de metoder, man dræner med i dag, er det muligt at gøre uden at ødelægge ret meget afgrøde.
- Det var vigtigere for nogle landmænd end tabet af noget udbytte at få kørt med dræning på det rigtige tidspunkt, hvor det var tørt, så man gik de optimale ud af dræningen, siger Claus Danefeldt Clemmensen.
Lettest at spare på
- Og det har været en god satsning, for dem med problemmarker, som fik det gjort, når man ser på de våde vejr i år. Der har været tale om rettidig omhu, fordi de nok har fået en bedre høst, end de ellers ville have fået, fortæller chefkonsulenten og tilføjer:
- Så det er ikke erkendelsen af behovet for at dræne, som er problemet i landbruget. Det er pengepungen. Landmanden har x-antal kroner. Og der, hvor der er nemt at spare, det er på dræning. Man skal jo have mad til sine dyr.
Claus Danefeldt Clemmensen håber, at de gode priser på grise kan være med til at øge dræningsindsatsen, og oplyser, at den nemmeste metode til at optimere sin jord er at få den gjort dyrkningsegnet.
Veldrænet jord er også en forudsætning for at få udbytte af præcisionslandbrug med GPS og satellitfotos til at optimere driften.
- Hvis jorden ikke er til det, kommer du ikke ret langt. Så får du ikke den ekstra gevinst ud af det, pointerer Claus Danefeldt Clemmensen.