Død ost dampet ihjel

Arla Unika har udviklet en helt ny type ost. Karamel Sten er hård som sten, men smager af smeltet smør, hedder det i lanceringen af den specielle ost.

Karamel Sten er en helt særlig ost, skriver Arla Unika, der svinger sig op i poetiske højder og en beskrivelse, der kendes fra vine, når det gælder omtalen af den nye ost. Den er dampet ihjel i en trykkoger, og derpå dehydreret. På den måde, har Arla Unika skabt en helt ny type ost, som er i sin egen kategori, hedder det i en pressemeddelelse.

Arla Unikas oste udvikles i samarbejde mellem passionerede ostemestre, eksperimenterende produktudviklere og nytænkende iværksættere. Målet er at løfte mejeri til nye højder og drive fremtiden ind i Arla.

Karamel Sten skal rives som en trøffel over maden og betaler tilfører ifølge Arla retten karamelnoter. Den dufter af sødme og måske lidt vanilje og en snert af fyrretræ. Den smager af karamel med lidt syrlige noter og umami og flødekaramel, og fornemmelsen i munden er sprød og smeltet smør på en gang, hedder det i lanceringen fra Arla.

Afprøvet af kokke

Osten fra Troldhede Mejeri er en hvidskimmelost, der har kørt med Unikas ostebil i 3 år under navnet Unika 22. Arla Unikas ostebil kører til en perlerække af landets bedste restauranter med blandt andet Unika X, som er Unikas osteeksperimenter udviklet særligt til kokkene.

Kokkene er faste samarbejdspartnere for Arla Unika, og ifølge Arla Unikas ostemand John Gynther, kan Unika ikke finde bedre testpersoner til at afprøve idéer.

- De er de ypperligste madfortolkere, og derfor de bedste mennesker at skabe nye oste med. Det er Karamel Sten også et eksempel på, siger han.

Død ved en fejl

Som en del af Unika X, er Karamel Sten sat i verden ved hjælp af de eksperimenter, som Arla Unika laver for at løfte mejeri til nye højder. At tage en velkendt smag som brunet smør, som kokke i generationer har brugt, og sende den over i en ny substans, skaber nye oplevelser. Hvis du frysetørrer, dekonstruerer eller laver klassiske retter på nye måder, så sker der andre ting, når du smager.

I 70’erne fandt man på at putte ost ned i en dåse og trykkoge ved 116 grader. Pludselig kan osten holde sig i op til et år. Det spændende sker, når noget går galt. For nogle gange sker der fejl ved langtidsholdbare brie-oste. Så kommer der brunfarvning og karamelsmag. Deraf kom idéen: Lad os prøve at putte oste i en autoklave og give dem meget mere varme og lave karamelsmag med vilje.

Den nye ost kan købet i Arla Unikas to butikker i Aarhus og Torvehallerne i København og i forbindelse med navngivning af osten kan den bestilles på arlaunika.dk i en begrænset mængde.

Læs også