Agri Nord sætter fokus på årets store driftsoverskud

Landmænd skal håndtere store driftsoverskud i år, og derfor bliver det nu et tema for første gang i flere år på en kommende kongres, som Agri Nord arrangerer.

For første gang i flere år bliver det et tema på Agri Nords kongres – der i år løber af stablen den 6. februar – hvordan man tackler et stort overskud.

Når regnskaberne bliver gjort op, vil de nemlig vise, at landmændene i 2017 for første gang i flere år har tjent rigtig mange penge, konstaterer virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen.

- Vi kommer til at se markant forbedrede resultater. Ja, der har rent faktisk været en meget stor indtjening i år. Nogle ender endda med millionbeløb i overskud, siger Jørgen Cæsar Jensen.

 

Indtjenings-strategi

Han vurderer, at det for mange landmænd er slut med røde tal på bundlinjerne og strategier for at klare sig gennem indtjeningskrisen. I stedet skal de nu overveje, hvad de stiller op med det overskud, bedriften har genereret.

- Det kræver mindst lige så meget at lede en virksomhed, der tjener penge, som at lede én, der ingen tjener. Opgaverne er bare nogle andre, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Han råder blandt andet landmændene til at have en strategi for konsolidering, skattedisponering, pensionsmidler og investeringer.

Den forbedrede indtjening betyder også, at der afdrages gæld. Og det skal der også, understreger Jørgen Cæsar Jensen.

- Der afdrages gæld fra den dyre ende, altså bankgæld blandt andet, siger han.

Virksomhedsrådgiveren er glad for at se, at landmændene afdrager i stedet for at investere i projekter med lang tilbagebetalingstid.

- Landmændene skal have ros for deres brug af likviditeten. Det er vigtigt, at man ruster sig til næste gang, der kommer en indtjeningskrise, siger Jørgen Cæsar Jensen.

 

Afdragsfriheden er slut

Der er udsigt til stigende afdrag på realkreditgæld. Ikke mindst fordi afdragsfriheden mange steder udløber, nævner virksomhedsrådgiveren.

- Det er ikke let at få forlænget afdragsfriheden på alle lånene, så man kan sige, at det er god timing, at indtjeningen kommer nu.

Årets kongres, der afholdes i Agri Nord Idrætscenter i Aalborg, samler for tredje år i træk årsmøderne for økonomi, planteavl, kvæg, svin og mink i én samlet kongres.

Om formiddagen gennemgås den overordnede økonomi i erhvervet, mens deltagerne efter middag vælger sig ind på forskellige sessioner vedrørende den driftsgren, der har interesse for dem. Her bliver der gået mere i dybden med de enkelte emner.

 

Læs også