Tre finalister kæmper om at blive Årets Landsby

Vallekilde i Odsherred Kommune er sammen med to jyske byer med i opløbet om at blive Årets Landsby 2017.

Audiowalks, LAN-parties, QR-koder og lokale Facebook-grupper. Fremtidens landsby er mere end forsamlingshuse og landsbylaug. Over hele landet udtænker lokale ildsjæle løsninger og landvindinger, som er med til at gøre de danske landsbyer digitale.

Og det er ildsjælenes digitale påfund, der bliver hyldet med prisen som Årets Landsby 2017, der uddeles for 21. gang i år. Bag prisen står Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark.

Siden ansøgningsfristen den 18. april har bedømmelseskomiteen læst sig gennem et væld af ansøgninger fra landsbyer over hele landet. Nu er feltet indsnævret til tre landsbyer med særligt fokus på det digitale: Ansager i Varde Kommune, Over Jerstal i Haderslev Kommune og Vallekilde i Odsherred Kommune. 

Digital vindernation

Med temaet Den Digitale Landsby har bedømmelseskomiteen haft særligt fokus på samspillet mellem bosætning, demokratisk dannelse og digitalisering, oplyser Annette Vilhelmsen, der er formand for bedømmelseskomiteen og direktør for Tietgen.

- De tre lokalsamfund, der kæmper om at blive Årets Landsby 2017, er på hver sin måde eksempler på, hvordan lokal idérigdom i de danske landsbyer bidrager til at omdanne Danmark til en digital vindernation, siger hun og fortsætter:

- Landsbyerne viser med al tydelig, at det gode liv ikke opstår af sig selv. Det er resultatet af et hårdtarbejdende fællesskab af frivillige kræfter, som bruger teknologien til at udvikle og fremtidssikre deres landsby.

- Det er denne indsats, vi gerne vil hædre med prisen. Og evnen til at gribe og udvikle digitale muligheder er da også kendetegnende for de tre finalister.

Læs også