Der var en stemning af livlig aktivitet overalt, både ved ingeniørernes computerskærme og ude i produktionen, da LandbrugØst for nylig besøgte virksomheden Asa-Lift A/S i Sorø.

Asa-Lift producerer og markedsfører maskiner til optagning og høst af grøntsager. Virksomhedens direktør, Erik Havaleska, kan da også bekræfte, at der er nok at se til.

- Sidste år var priserne på grøntsager rigtig gode på globalt plan. Det fik vores omsætning til at stige med ikke mindre end 43 procent. Og indtil nu tegner 2017 også til at blive et rigtigt godt år, fortæller Erik Havaleska.

95-98 procent af Asa-Lifts omsætning ligger på eksportsiden, og faktisk er Sorø-virksomheden med sine cirka 125 ansatte og godt 250 producerede maskiner om året verdens største på sit felt.

Flest gulerodshøstere

60-70 procent af de producerede maskiner er gulerodsoptagere- og høstere. Resten er kålhøstere, porrehøstere og løgoptagere samt maskiner til høst af eksempelvis fennikel, hvidløg, dild, selleri og purløg.

- Vores styrke er, at den enkelte kunde kan få sin maskine bygget individuelt, så den passer præcist til blandt andet jordtypen og dyrkningsmetoden – uanset om kunden for eksempel bor på Lammefjorden, i Holland eller i Kina, lyder det fra Erik Havaleska.

- Vi lytter meget til kunderne. De ønsker, idéer og forslag, de kommer med, indgår i vores løbende produktudvikling. Det betyder for eksempel, at vi nu også bygger gulerodsoptagere, der bundter gulerødderne med det samme, så de kan leveres til supermarkederne direkte fra marken, forklarer direktøren.

Ekstra penge at tjene

- Når maskinen kan bundte gulerødderne ude i marken, kan dyrkeren også tjene penge på denne arbejdsproces, pointerer Erik Havaleska.

Et andet eksempel på, at den enkelte kunde kan sætte sit eget præg på sin maskine fra Asa-Lift, er, at der er mulighed for at vælge det motorfabrikat, der foretrækkes, for eksempel Mercedes, Deutz, Iveco, John Deere, Caterpillar eller Cummins.

Desuden kan kunden også selv vælge, hvordan førerkabinen skal være placeret – alt efter hvad der er mest praktisk for vedkommende med hensyn til udsyn. Selv ser Erik Havaleska meget positivt på fremtiden for sin virksomhed.

- Vi skønner, at omkring 75 procent af alle de grøntsager, der dyrkes på verdensplan, stadig høstes med håndkraft. I et land som eksempelvis Kina, hvor man tilmed dyrker cirka 46 procent af alle verdens gulerødder, er maskinhøst stadig noget nyt. Her er der derfor et kæmpe markedspotentiale for os, konstaterer han.