Tyvene tager på landet om sommeren

Ferietomme gårde og stuehuse – og diesel fra høstmaskiner. Sommeren betyder øget fokus på tyve på landet.


Mange på landet nyder sommermånederne med en tiltrængt pause og måske en ferie i ind- eller udland. Men når landmanden er ude, tager tyven på landet og tal fra Topdanmark viser, at netop tyveri fra landbrug var blandt de dyreste anlagte skader i 2016.

-  Landmænd har en masse dyrt værktøj og maskiner, foruden at de ligesom alle andre mennesker, har ting i beboelsen af værdi. Og især om sommeren, når der holder færre eller ingen biler ved ejendommen, så kommer tyvene med varevogne og tømmer rub og stub. Det kan være alt lige fra PH-lamper og smykker til plænetraktorer, svejseanlæg og motorsave, forklarer agronom i Top-danmark, Svend-Anker Worm.

Topdanmark modtager hvert år hundredvis af anmeldelser om tyveri i landbruget, men nogle af disse kunne måske undgås med nogle simple forholdsregler.

Det første man kan gøre er, at sørge for, at låse værktøj og småmaskiner, som plænetraktorer og ATVer, inde. Hvis der ikke er lås i porten eller døren, kan det som oftest klares med en god hængelås og et låseoverfald. Overfaldet bør være hærdet stål og monteret med gennemgående bolte.

Selvom landmanden tager på ferie, er der stadig medarbejdere, som arbejder og har deres daglige gang på gården. Det kan virke besværligt og upraktisk at låse, når hjemmet også fungerer som arbejdsplads. Men altså meget vigtigt.

-  Spørg naboen, medarbejderen eller den bekendte, om de vil holde lidt øje med gården, når du selv er på ferie. Ude på landet er der ikke mange, som hører og ser, hvis der sker noget, så bed om hjælp til at holde øje, siger Svend-Anker Worm.
,
Store landbrugsmaskiner bruger meget diesel. Og det ved tyvene, der benytter lejligheden til at ”høste” diesel fra de store landbrugsmaskiner – ikke mindst hér om sommeren i forbindelse med høst.

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer man landmændene til at sikre sine landbrugsmaskiner bedst muligt for natten, når de parkeres efter en lang dag i marken.
-  Man kan sikre sig ved at køre maskinerne ind. Skal de efterlades ude så er det værd at overveje, at de ikke efterlades med fuld tank, siger Christian Østergaard, der er specialkonsulent hos Syd- og Sønderjyllands Politi til DR Nyheder.
 

Læs også